Tankstations gebruiken vaker verschillende prijzen per dag

Verschillende literprijzen hanteren op één dag. Dat doen steeds meer tankstations in Nederland. Het gaat dan vaak om brandstofprijzen die worden verhoogd als het avond of nacht wordt. De verschillen blijven meestal beperkt tot enkele centen per liter en zijn vooral bedoeld om vaste klanten te behouden voor het station. Dat zegt directeur Erik de Vries van branchevereniging Nove.

In Duitsland is het al langer gebruikelijk om met dynamische literprijzen te werken. Daar kan op één dag de prijs wel tien keer veranderen. In Nederland is dit minder gebruikelijk, maar het aantal locaties dat er gebruik van maakt neemt toe. Al zijn er geen exacte cijfers voorhanden.

Goedkoper

De Vries zegt in een interview met radiozender BNR dat het vooral in opkomst is doordat tankstations proberen hun vaste klandizie meer aan zich te binden door ze te belonen met lage prijzen. In veel gevallen wordt niet op de prijzenborden gecommuniceerd dat de brandstof op bepaalde momenten goedkoper of duurder is, maar worden de websites van de betreffende stations hiervoor gebruikt. Ook zijn er bedrijven die ervoor kiezen om het bekend te maken via social media.

Helemaal nieuw is het niet. Zo werkt Texaco op sommige stations – ook aan de snelweg – met Happy Hours. Daarbij is gedurende een korte periode de brandstof aanzienlijk goedkoper, waarna de prijs weer naar het reguliere niveau wordt verhoogd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.