Fastned heeft 3.000 actieve gebruikers in laatste kwartaal 2015

Exploitant van laadstations Fastned had zo’n drieduizend actieve klanten in het vierde kwartaal van vorig jaar. Dat is ongeveer vijftig procent meer dan het kwartaal ervoor. Ook de afzet en de omzet stegen flink in het vierde kwartaal. De omvang is echter nog bescheiden, met een totale afzet van zo’n 55.000 kWh en een omzet van dertigduizend euro in de laatste drie maanden van 2015.

Het in Amsterdamse gevestigde bedrijf bouwt en exploiteert laadstations voor elektrische auto’s. Het wil in Nederland een netwerk realiseren van 201 vestigingen langs snelwegen. Daarvan zijn er inmiddels vijftig gebouwd en de concessies voor de andere 151 locaties zijn in bezit.

Ook wil het bedrijf laadfaciliteiten bouwen aan het onderliggende wegennet. Het gaat in alle gevallen om onbemande stations met snellaadpalen, waarmee de accu van een e-auto in twintig tot dertig minuten kan worden opgeladen.

Klein

Het bedrijf is nog klein, maar groeit hard. In vergelijking met het derde kwartaal van 2015 steeg in het vierde kwartaal de omzet met 32 procent, de afzet met 47 procent en het aantal gebruikers met 23 procent (zie ook de grafieken onderaan dit artikel).

Winst heeft het bedrijf nog niet gemaakt. Zo bouwde het in oktober, november en december van 2015 elf nieuwe locaties. Kosten per stuk zijn zo’n twee ton. Ook staan er enkele tientallen personeelsleden op de loonlijst. Niet moeilijk om na te gaan dat met een kwartaalomzet van dertigduizend euro geen zwarte cijfers worden geschreven.

Investeerders

De exploitant van laadstations is mede daarom al enige tijd op zoek naar investeerders. Dat wil echter niet zo vlotten. Hoewel externe partijen reeds miljoenen hebben geïnvesteerd, werd onlangs bekend dat mede-oprichter van Fastned Bart Lubbers financieel bijspringt. Hij leent via zijn persoonlijke investeringsmaatschappij Wilhelmina-Dok en via Breesaap (waar Lubbers directeur is) ettelijke miljoen aan zijn eigen Fastned.

Mede door de nieuwe miljoenen is de directie hoopvol over de toekomst. Het verwacht dat de elektrische auto de komende jaren doorbreekt in ons land en dat dan volop gebruik wordt gemaakt van de e-stations. Dat veel stekkerauto’s thuis worden opgeladen, ziet het bedrijf niet als een onoverkomelijke hobbel.

Tom van Gurp

De afzet van Fastned in de afgelopen vijf kwartalen (Bron: Fastned):

grafiek kWh fastned

De omzet van Fastned in de afgelopen vijf kwartalen (Bron: Fastned):
grafiek fastned revenues

Het aantal klanten van Fastned in de afgelopen vijf kwartalen (Bron: Fastned):

grafiek aantal klanten fastned

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.