tankpistool, benzine, diesel

Verdiencapaciteit daalde bij benzine en steeg bij diesel in 2015

tankpistool, benzine, diesel

De totale verdiencapaciteit op een liter benzine daalde in het voorbij jaar licht, terwijl deze juist steeg bij diesel. De verdiencapaciteit, ook wel margeruimte genoemd, voor lpg daalde ook in het afgelopen jaar, namelijk met 1,5 cent per liter. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Bovag Margetrajectdatabase over 2015.

Bij het bepalen van de cijfers wordt gebruik gemaakt van de gemiddelde landelijke adviesprijs van de vijf grote oliemaatschappijen exclusief accijns, btw, voorraadheffing en de prijzen op de wereldmarkt. Wat dan overblijft is de verdiencapaciteit per liter.

Margetraject

Het gemiddelde margetraject op een liter benzine daalde vorig jaar enigszins, van 19,5 naar 19 cent. Diesel ontwikkelde zich in tegenovergestelde richting, dus van 19 naar 19,5 procent. Beide brandstoffen kwamen een jaar eerder uit op een gemiddelde verdiencapaciteit van 18,5 cent.

Het gemiddelde margetraject op een liter lpg daalde gedurende het voorbije jaar, van 26,5 cent naar 25 cent. In het jaar ervoor steeg dat juist, van 24,5 naar 27 cent. Ondanks de daling in 2015 is de margeruimte op lpg nog steeds behoorlijk hoog.

Contract

Erik Stern, branchemanager van Bovag Tankstations, drukt ondernemers op het hart vooral gebruik te maken van de Margetrajectdatabase. Hij noemt het een onmisbare ‘tool’ voor tankstation-ondernemers die moeten gaan onderhandelen met brandstofleveranciers.

Doordat de gemiddelde duur van een leveringscontract sterk is teruggelopen in de afgelopen jaren, zitten ondernemers vaker aan de onderhandelingstafel met oliemaatschappijen. Informatie over de verdiencapaciteit van de verschillende brandstofsoorten kan daarbij handig zijn.

Bovag hoopt de komende jaren nog meer duidelijkheid te krijgen van oliemaatschappijen, bijvoorbeeld over de transport- en opslagkosten, zodat deze gegevens ook in de database kunnen worden verwerkt.

Lees ook: Verschil tussen adviesprijs en wereldmarktprijs brandstof steeds groter

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.