Grenspomphouders stappen opnieuw naar de rechter

Gedupeerde pomphouders uit de grensstreek zetten hun juridische strijd voort. De stichting De Grens Bereikt heeft vorige week hoger beroep ingesteld bij het Gerechtshof in Den Haag, waarbij ze worden ondersteund door brancheorganisaties Beta en Bovag. De belangenverenigingen willen via de rechter afdwingen dat de overheid met de tankstation-ondernemers om de tafel gaat zitten, om een oplossing te vinden voor de grensproblematiek. Een zittingsdatum is nog niet bekend.

De laatste jaren vonden diverse btw- en accijnsverhogingen plaats. Vooral de verhoging van 1 januari 2014 op diesel en lpg doet pijn. Veel automobilisten en truckers tanken in de omringende landen door het prijsverschil met België en Duitsland, waardoor stations aan de Nederlandse kant van de grens tientallen procenten omzet kwijtraakten.

Mediation

De schade die de pomphouders daardoor lijden, willen ze vergoed krijgen van de Staat. Ook zouden ze graag zien dat de accijnsverhogingen worden teruggedraaid. De ondernemers willen een zogeheten mediation-traject volgen, waarbij de overheid wordt verplicht met de gedupeerde ondernemers in overleg te treden om tot een oplossing te komen.

De overheid ziet daar echter niets in en ook een gang naar de rechtbank heeft nog niet tot het gewenste resultaat geleid. Daarom gaan de gedupeerden in hoger beroep bij het Hof in Den Haag, om alsnog de overheid zover te krijgen dat ze om de tafel gaat zitten.

Schadevergoeding

Naast het bewandelen van het mediation-pad, wordt ook bekeken of een bodemprocedure kan worden gevoerd. Daarin eisen de ondernemers een schadevergoeding. In een eerder kort geding voor schadevergoeding trokken de pomphouders aan het kortste eind. Toch leggen ze zich nog niet neer bij dat oordeel. Momenteel verzamelt Bovag omzetcijfers van grensstations. Na analyse van deze cijfers wordt besloten of ook in dit traject verder wordt geprocedeerd.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.