Kunstmatige intelligentie helpt tankstations winst te verhogen

Het Deense technologiebedrijf a2i systems en het Nederlandse BigBrother brengen een systeem op de markt om de optimale pompprijzen te bepalen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Big Data en van toegepaste kunstmatige intelligentie. Daarmee kunnen tankstations de opbrengst van hun brandstofverkoop verhogen.

In de zomer en herfst van 2015 hebben de IT-bedrijven BigBrother en a2i systems een aantal workshops gegeven en gesprekken gevoerd met een geselecteerd gezelschap van onafhankelijke tankstation-eigenaren. Dit om hen een introductie te geven van het softwaresysteem PriceCast Fuel.

Optimale prijs

Hiermee kan per station worden berekend wat de optimale brandstofprijs is. ”Het merendeel van de eigenaren was erg enthousiast over de intelligente manier waarop de prijs bepaald wordt”, aldus BigBrother.

Eigenaar van een Shell-locatie Koen van der Knaap vertelt: ”PriceCast Fuel biedt mij de mogelijkheid om beter inzicht te krijgen in mijn bedrijf en maakt het mogelijk een meer accurate benzineprijs te berekenen. Dit betekent een hogere marge op benzine en minder personeelskosten.”

Calpam SMD

Ook commercieel assistent Vera de Klerk van Calpam SMD is enthousiast: ”Het meest waardevolle aan dit systeem is de automatische en meer efficiënte manier van prijsbepaling. Dit betekent dat er meer tijd vrij komt om andere dingen te doen.”

Het softwareprogramma is de laatste vijf jaar verder ontwikkeld door een team van ervaringsdeskundigen in ’artificial intelligence’. ”Het is baanbrekend en kent sinds twee jaar haar introductie bij grote oliemaatschappijen wereldwijd. De vergevorderde technologie van PriceCast Fuel biedt hen nieuwe mogelijkheden”, melden beide bedrijven.

Veranderingen

De afgelopen paar jaar zijn er constante veranderingen geweest in de petrolretail. Van een paar keer in de week de prijs bepalen, is het nu nodig om de prijs een paar keer per dag te bepalen. Commercieel directeur van BigBrother Aart van Rooijen zegt hierover:

”In landen als Denemarken en Duitsland wordt de prijs al zo’n tien keer per dag aangepast. PriceCast Fuel gebruikt accurate transactie- en concurrentie-data als input voor automatische prijsbepaling. De software gebruikt die data op verschillende momenten van de dag om de prijs opnieuw vast te stellen, zodat elk station zijn individuele doelstellingen kan halen.”

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.