Toyota stopt met ontwikkeling nieuwe dieselmotoren

Toyota stopt met het ontwikkelen van nieuwe dieselmotoren. Een besluit dat mede is ingegeven door het schandaal met de sjoemelsoftware van de Duitse concurrent Volkswagen. De Japanse fabrikant zet al geruime tijd in op semi-elektrische auto’s en voor de lange termijn op waterstofvoertuigen. Deze koers blijft het bedrijf voortzetten, maar nu is ook bekendgemaakt dat de ontwikkeling van nieuwe dieselmotoren wordt stopgezet.

Naast de Volkswagen-affaire zijn ook de kosten voor nieuwe dieselmotoren een belangrijke reden om de ontwikkeling stop te zetten. Door steeds strenger wordende normen voor de uitstoot van schadelijke stoffen, worden dergelijke motoren steeds duurder om te maken.

Bestaande modellen

Dit betekent zeker niet dat diesel-Toyota’s op korte termijn uit het straatbeeld verdwijnen. Over het stilleggen van de productie van al bestaande modellen wordt niet gesproken. Het gaat uitsluitend om het stopzetten van de ontwikkeling van nieuwe verbrandingsmotoren op diesel, meldt Die Welt.

De markt voor dieselauto’s is in veel delen van de wereld klein. Bijvoorbeeld in China en de Verenigde Staten zijn er weinig personenvoertuigen die op de brandstof rijden. En ook in thuisland Japan is dat aantal beperkt. In Nederland zijn dieselauto’s ook veruit in de minderheid. Wel rijden er veel vrachtauto’s op diesel, maar daar zitten niet of nauwelijks Toyota’s bij. In andere delen van Europa, bijvoorbeeld België, is de brandstof wel populair in het segment voor personenauto’s.

De brandstofmix verandert de komende jaren ingrijpend. Wilt u hier meer over weten? Kom dan naar de Tankstation Vakbeurs op dinsdag 17 november 2015 en bezoek de workshop over de brandstofmix van de toekomst. Kijk voor meer informatie op www.tankstationvakbeurs.nl/workshops/.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.