Diesel wordt 14 cent duurder in België, benzine goedkoper

De Belgische overheid gaat de accijns op diesel met veertien cent per liter verhogen. In 2016 en 2017 komt er telkens vier cent per liter bij, terwijl er in 2018 nog eens zes cent extra belasting bovenop komt. Daar staat tegenover dat de heffing op benzine de komende jaren met bijna acht cent per liter omlaag gaat. Op tabak en frisdrank gaan de belastingen bij de zuiderburen ook omhoog.

Voor tankstationhouders vlakbij de Belgische grens zou dit goed nieuws kunnen betekenen. Zij zijn de afgelopen tijd veel omzet kwijtgeraakt, doordat brandstof en sigaretten in België stukken goedkoper zijn. Dat prijsverschil lijkt bij diesel dus de komende jaren flink minder te worden. De verlaging van de benzineaccijns zal echter pijn doen. Het prijsverschil tussen tankstations aan beide zijden van de grens lijkt de komende jaren alleen maar groter te worden bij benzine.

Belasting op tabak

De gewijzigde heffingen komen voort uit een beleidsplan van de Belgische regering. Die wil door het pakket aan maatregelen meer geld in de staatskas krijgen. Naast de gewijzigde brandstofaccijnzen, gaan ook de belastingen op onder meer tabak en frisdrank omhoog, schrijven diverse Belgische media.

Bij sigaretten komt er de komende jaren in totaal 32 cent per pakje bij. Bij shag vindt een stapsgewijze verhoging plaats van in totaal 2,88 euro per pakje van vijftig gram. Daarnaast komt er in België volgend jaar een heffing op frisdrank. Op een fles van 1 liter komt drie cent belasting, terwijl een blikje van 33 centiliter met 1 cent wordt belast. Het hierbij zowel om reguliere frisdranken als om light- en zero-producten. Ook de heffing op alcohol gaat omhoog.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.