Diesel, tankpasfraude, tankstation, tankpas, benzinepomp

’In 2030 rijdt nog maar 67 procent van vrachtauto’s op diesel’

De komende decennia neemt het gebruik van diesel gestaag af, waardoor in 2030 nog maar 67 procent van de vrachtauto’s op diesel rijdt. Dat denkt adviesbureau MMG, dat onderzoek deed naar de brandstofmix van de toekomst. Volgens hen staat ook vast dat op korte termijn, namelijk al in 2020, de opkomst van alternatieve brandstoffen een serieuze invloed heeft op het rendement van tankstations. Brancheorganisatie Bovag bespreekt de resultaten van dit onderzoek tijdens hun Algemene Ledenvergadering op donderdag 15 oktober.

Het adviesbureau werkte diverse scenario’s uit en gebruikte hiervoor de visie op de duurzame brandstoffenmix, die door politiek en marktpartijen vorig jaar werd gepresenteerd. Volgens elk scenario stevent de tankstationbranche af op een omzetdaling. Deze daling komt nog bovenop de terugloop in literafzet door bijvoorbeeld steeds zuinigere voertuigen.

Toekomstscenario

Voor zowel personen- en bestelauto’s als voor zware bedrijfsauto’s heeft MMG de toekomstscenario’s voor wat betreft de brandstofbehoefte geschetst en handelingsperspectieven voor ondernemers ontwikkeld. In alle scenario’s voor personen- en bestelwagens wordt, niet verwonderlijk, aangenomen dat benzine en diesel afnemen richting 2030 en vooral 2050.

De mate waarin dat gebeurt, is afhankelijk van de opkomst van alternatieven. Elektriciteit en gasvarianten, zoals lpg en cng, zijn alternatieven die op de middellange termijn (2030) wellicht al op de voorgrond treden. De opkomst van waterstof wordt na 2030 verwacht.

Diesel

Voor de zwaardere bedrijfsauto’s wordt voorspeld dat in 2030 nog maar twee derde van het park op diesel rijdt. Andere energiedragers die tegen die tijd een plek hebben verworven in de brandstofmix voor het zwaardere wegverkeer zijn:

 • Gas (26 procent)
 • Elektriciteit (6 procent)
 • Waterstof (1 procent)

In 2050 zijn deze percentages waarschijnlijk behoorlijk veranderd, waarbij diesel nog maar ongeveer 17 procent van de totale markt voor zijn rekening neemt. De verwachting is dat alternatieve energiedragers een nog groter marktaandeel hebben tegen die tijd, namelijk:

 • Gas (53 procent)
 • Elektriciteit (20 procent)
 • Waterstof (10 procent)

Deze veranderingen hebben grote invloed op tankstation-ondernemers. MMG Advies presenteert op 15 oktober tijdens de Algemene Ledenvergadering van Bovag alle scenario’s en het perspectief voor pomphouders binnen die scenario’s, zodat de ondernemers zich kunnen voorbereiden op hun toekomst.

ALV

De ALV is op donderdag 15 oktober vanaf 16:00 uur gratis toegankelijk voor alle leden van Bovag Tankstations. Het vindt plaats bij tankstation Schippersstop in Veldhoven. Dit multifunctionele en moderne tankstation heeft een keur aan faciliteiten, diensten en producten en er wordt er een rondleiding georganiseerd voor alle aanwezigen. Aanmelden kan via het ledenportaal van Bovag: leden.bovag.nl/alvtank.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

’In 2030 rijdt nog maar 67 procent van vrachtauto’s op diesel’ | TankPro.nl
Diesel, tankpasfraude, tankstation, tankpas, benzinepomp

’In 2030 rijdt nog maar 67 procent van vrachtauto’s op diesel’

De komende decennia neemt het gebruik van diesel gestaag af, waardoor in 2030 nog maar 67 procent van de vrachtauto’s op diesel rijdt. Dat denkt adviesbureau MMG, dat onderzoek deed naar de brandstofmix van de toekomst. Volgens hen staat ook vast dat op korte termijn, namelijk al in 2020, de opkomst van alternatieve brandstoffen een serieuze invloed heeft op het rendement van tankstations. Brancheorganisatie Bovag bespreekt de resultaten van dit onderzoek tijdens hun Algemene Ledenvergadering op donderdag 15 oktober.

Het adviesbureau werkte diverse scenario’s uit en gebruikte hiervoor de visie op de duurzame brandstoffenmix, die door politiek en marktpartijen vorig jaar werd gepresenteerd. Volgens elk scenario stevent de tankstationbranche af op een omzetdaling. Deze daling komt nog bovenop de terugloop in literafzet door bijvoorbeeld steeds zuinigere voertuigen.

Toekomstscenario

Voor zowel personen- en bestelauto’s als voor zware bedrijfsauto’s heeft MMG de toekomstscenario’s voor wat betreft de brandstofbehoefte geschetst en handelingsperspectieven voor ondernemers ontwikkeld. In alle scenario’s voor personen- en bestelwagens wordt, niet verwonderlijk, aangenomen dat benzine en diesel afnemen richting 2030 en vooral 2050.

De mate waarin dat gebeurt, is afhankelijk van de opkomst van alternatieven. Elektriciteit en gasvarianten, zoals lpg en cng, zijn alternatieven die op de middellange termijn (2030) wellicht al op de voorgrond treden. De opkomst van waterstof wordt na 2030 verwacht.

Diesel

Voor de zwaardere bedrijfsauto’s wordt voorspeld dat in 2030 nog maar twee derde van het park op diesel rijdt. Andere energiedragers die tegen die tijd een plek hebben verworven in de brandstofmix voor het zwaardere wegverkeer zijn:

 • Gas (26 procent)
 • Elektriciteit (6 procent)
 • Waterstof (1 procent)

In 2050 zijn deze percentages waarschijnlijk behoorlijk veranderd, waarbij diesel nog maar ongeveer 17 procent van de totale markt voor zijn rekening neemt. De verwachting is dat alternatieve energiedragers een nog groter marktaandeel hebben tegen die tijd, namelijk:

 • Gas (53 procent)
 • Elektriciteit (20 procent)
 • Waterstof (10 procent)

Deze veranderingen hebben grote invloed op tankstation-ondernemers. MMG Advies presenteert op 15 oktober tijdens de Algemene Ledenvergadering van Bovag alle scenario’s en het perspectief voor pomphouders binnen die scenario’s, zodat de ondernemers zich kunnen voorbereiden op hun toekomst.

ALV

De ALV is op donderdag 15 oktober vanaf 16:00 uur gratis toegankelijk voor alle leden van Bovag Tankstations. Het vindt plaats bij tankstation Schippersstop in Veldhoven. Dit multifunctionele en moderne tankstation heeft een keur aan faciliteiten, diensten en producten en er wordt er een rondleiding georganiseerd voor alle aanwezigen. Aanmelden kan via het ledenportaal van Bovag: leden.bovag.nl/alvtank.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.