Elke Nederlandse e-auto heeft een eigen laadpaal

In Nederland is er voor bijna elk elektrisch voertuig een laadpaal. Het aantal auto’s met stekker ligt rond de 60.000, terwijl er zo’n 45.000 publieke en private laadpalen zijn. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Toch komen er nog steeds veel oplaadfaciliteiten bij. Zo werden er alleen al in juli van dit jaar ruim zeshonderd publieke laadpalen aangelegd.

Ter vergelijking, er rijden zo’n tien miljoen personen- en vrachtauto’s op traditionele brandstoffen in Nederland. Zij kunnen tanken bij iets minder dan 4.200 openbare tankstations. Dat is gemiddeld ongeveer 2.400 voertuigen per vestiging. In praktijk zal dat aantal iets lager zijn, omdat sommige weggebruikers in het buitenland of op het privéterrein tanken.

Het merendeel van de laadpalen is niet publiek toegankelijk. Het gaat daarbij volgens een schatting van het RVO om ongeveer 28.000 private palen eind vorig jaar en de trend is stijgende. Tevens waren er eind augustus 2015 ruim 16.000 publiek toegankelijke laadfaciliteiten. Vooral de provincies Noord- en Zuid-Holland zijn rijkelijk voorzien van oplaadpunten voor elektrische auto’s. Gemiddeld staan er in die provincies 2,5 laadpalen per vierkante kilometer. In Drenthe is dat aantal het laagst. Per vierkante kilometer is daar maar 0,1 paal te vinden.

Laadgedrag

In een eerder stadium is al onderzoek gedaan naar het laadgedrag van elektrische rijders. Daaruit blijkt dat thuisladen de voorkeur geniet bij een meerderheid van de e-autobezitters. Ook blijkt dat veel EV-rijders op werkdagen hun laadbeurt beginnen om 18:20 uur en  stoppen om 08:20 uur ’s morgens. Andere piekmomenten zijn rond 08:40 uur (starttijd) en rond 17:20 (stoptijd). Hieruit valt te concluderen dat het merendeel ’s nachts thuis de accu oplaadt of dat overdag op het werk doet. In de weekenden valt het overdag opladen weg.

Niet verrassend is dan ook dat bijna driekwart van de EV-rijders slechts één of twee laadpalen gebruikt. Als de gebruiker dus eenmaal een plek gevonden heeft die bevalt, blijft hij daar opladen en wijkt daar maar sporadisch van af. ”Het laadgedrag is vooral op gemak en gewoonte gebaseerd”, stellen de onderzoekers.

Rusland

Terwijl in Nederland elektrische mobiliteit al een vaste plek in het wagenpark heeft gevonden, is dat in Rusland nog beperkt. Daarom heeft de Russische overheid besloten dat alle tankstations per 1 november 2016 een laadpaal moeten hebben. De kosten hiervoor moeten de uitbaters zelf ophoesten.

Met de maatregel moet de verkoop van elektrische auto’s worden gestimuleerd. Op dit moment rijden er in het land ongeveer vijfhonderd voertuigen met stekker rond, waaronder 49 elektrische Lada’s. Oorzaak van de beperkte verkoop van e-auto’s is onder andere de beperkte laadinfrastructuur in het land. Met deze maatregel moet die barrière worden weggenomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.