Total verkoopt Noordzee-activiteiten en kolendivisie

Energieconcern Total heeft besloten om diverse onderdelen van zijn Noordzee-activiteiten te verkopen. Het gaat hierbij om twee pijplijnen een gasterminal. Daarnaast maakt het bedrijf bekend dat het enige onderdeel dat zich nog bezighield met kolen, wordt afgestoten. De multinational geeft aan zich in de toekomst nog meer te willen richten op schonere vormen van energie, zoals aardgas en zonne-energie.

De nieuwe eigenaar van de Noordzee-bedrijfsonderdelen is het bedrijf North Sea Midstream Partners. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer achthonderd miljoen euro. Bij één van de twee pijplijnen, namelijk de Sirge, is Total geen honderd procent eigenaar, maar slechts voor 67 procent. Dat meerderheidsbelang wordt in zijn geheel verkocht. Andere eigenaren zijn onder meer Chevron en OMV. Zij behouden hun aandelen in het bedrijfsonderdeel.

Kolen

Total heeft tevens besloten om hun laatste kolenactiviteit te verkopen. Het gaat om een mijn in Zuid-Afrika, die verkocht is aan een lokaal bedrijf. Total vindt dat kolen niet meer passen bij een bedrijf dat zich mede focust op duurzame energie. Kolen is één van de meeste vervuilende vormen van energie, omdat het veel schadelijke stoffen uitstoot.

Het concern wil het aandeel van aardgas in de totale energiemix doen toenemen. In het afgelopen jaar besloeg de gasvariant ongeveer vijftig procent van de totale productie van de Fransen. Daarnaast is het bedrijf naar eigen zeggen de nummer twee op het gebied van zonne-energie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.