CBS: Daling oude diesel- en lpg-auto’s door belastingregels

In Nederland rijden steeds minder oude auto’s op diesel en lpg. Vooral het aantal voertuigen tussen de 25 en 40 jaar oud neemt af. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Bij oldtimers op diesel was de daling bijna 28 procent in vergelijking met vorig jaar. Bij lpg-oldtimers was sprake van een afname van ruim 36 procent. Oorzaak wordt vooral gezocht bij de gewijzigde wetgeving omtrent de wegenbelasting. Het aantal voertuigen dat ouder is dan veertig jaar neemt juist wel toe.

Voertuigen die tussen de 25 en 40 jaar oud zijn waren tot enige tijd geleden vrijgesteld van wegenbelasting. Die regeling is inmiddels komen te vervallen, waardoor het fiscaal minder aantrekkelijk is om een dergelijk auto te bezitten.

Lpg-omzet

De omzet van lpg is sowieso dalende. Niet alleen de gewijzigde wegenbelasting voor oldtimers doet een duit in het zakje. Ook onder meer de recente accijnsverhoging en de bijtellingsregels zorgen ervoor dat autobezitters voor andere brandstoffen of energiedragers kiezen.

Niet toevallig is de afgelopen jaren de omzet van lpg fors gedaald. Uit recente cijfers blijkt dat de verkoop van autogas dit jaar tussen de twaalf en zeventien procent lager is dan in dezelfde periode vorig jaar.

Autopark

Het Nederlandse autopark telt begin dit jaar bijna 300.000 personenauto’s van 25 jaar of ouder. Veertienduizend minder dan een jaar eerder. De daling komt dus vooral voor rekening van diesel- en lpg-auto’s die tussen de 25 en 40 jaar oud zijn. Het aantal oldtimers dat minstens veertig jaar geleden voor het eerst op de weg verscheen, neemt juist wél toe.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBS: Daling oude diesel- en lpg-auto’s door belastingregels | TankPro.nl

CBS: Daling oude diesel- en lpg-auto’s door belastingregels

In Nederland rijden steeds minder oude auto’s op diesel en lpg. Vooral het aantal voertuigen tussen de 25 en 40 jaar oud neemt af. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Bij oldtimers op diesel was de daling bijna 28 procent in vergelijking met vorig jaar. Bij lpg-oldtimers was sprake van een afname van ruim 36 procent. Oorzaak wordt vooral gezocht bij de gewijzigde wetgeving omtrent de wegenbelasting. Het aantal voertuigen dat ouder is dan veertig jaar neemt juist wel toe.

Voertuigen die tussen de 25 en 40 jaar oud zijn waren tot enige tijd geleden vrijgesteld van wegenbelasting. Die regeling is inmiddels komen te vervallen, waardoor het fiscaal minder aantrekkelijk is om een dergelijk auto te bezitten.

Lpg-omzet

De omzet van lpg is sowieso dalende. Niet alleen de gewijzigde wegenbelasting voor oldtimers doet een duit in het zakje. Ook onder meer de recente accijnsverhoging en de bijtellingsregels zorgen ervoor dat autobezitters voor andere brandstoffen of energiedragers kiezen.

Niet toevallig is de afgelopen jaren de omzet van lpg fors gedaald. Uit recente cijfers blijkt dat de verkoop van autogas dit jaar tussen de twaalf en zeventien procent lager is dan in dezelfde periode vorig jaar.

Autopark

Het Nederlandse autopark telt begin dit jaar bijna 300.000 personenauto’s van 25 jaar of ouder. Veertienduizend minder dan een jaar eerder. De daling komt dus vooral voor rekening van diesel- en lpg-auto’s die tussen de 25 en 40 jaar oud zijn. Het aantal oldtimers dat minstens veertig jaar geleden voor het eerst op de weg verscheen, neemt juist wél toe.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.