App meldt brandstofprijzen van morgen

De Tankservice-app van Direct Lease wordt binnenkort uitgebreid met de literprijzen van morgen. Op basis van uitgebreide data menen de makers een goede voorspelling te kunnen doen van de pompprijzen die tankstations de volgende dag hanteren. Binnen enkele weken moeten zowel de Android- als de IOS-versie worden geüpdatet met de nieuwe functie.

”Je ziet dat veel stations een prijsbeleid hanteren dat elke week hetzelfde patroon vertoond”, legt Wik Heerma van app-ontwikkelaar App It Up uit. ”Tango geeft bijvoorbeeld zeven dagen per week dezelfde pompkorting, behalve op Dwaze Donderdagen.”

Verschillende formules

”We verzamelen al jarenlang de brandstofprijzen van de verschillende formules en stations en merken dat op heel veel plekken gebruik wordt gemaakt van terugkerende patronen. Alleen communiceert niet iedereen dat op dezelfde manier als Tango. Toch kunnen we voor ongeveer driekwart van de stations wel een voorspelling maken op basis van uitgebreide data uit het verleden. En ja, dan lopen we het risico dat we het niet altijd bij het juiste eind hebben.”

De app van Direct Lease is al enige tijd op de markt. Zowel tankstation-exploitanten als automobilisten maken er gebruik van. De toepassing voor mobiele telefoons geeft gebruikers een overzicht van de brandstofprijzen van vandaag, zoals wel meer apps dat doen. Dat een voorspelling wordt gedaan voor toekomstige prijzen is echter minder gebruikelijk. Het gaat hierbij om literprijzen van zowel de drie traditionele brandstoffen als van alternatieve brandstoffen, zoals cng.

Prijsverschil

”We gaan dit niet voor alle stations doen, maar alleen bij locaties waar we het idee hebben dat we een goede voorspelling kunnen doen.” Ook moet er minimaal twee cent verschil zijn tussen de literprijs van vandaag en de prijs van morgen, anders wordt een prijsverschil niet gemeld. Het gaat hierbij zowel om het tonen van een prijsdaling als een -stijging.

In het databestand van Direct Lease zitten ongeveer 3.800 Nederlandse tankstations. Dat is zo’n negentig procent van de totale markt. ”Wij zien dat ongeveer dertig procent van de vestigingen een wekelijks kortingspatroon heeft voor benzine, waarbij op één of meerdere dagen een afwijkende pompkorting wordt gehanteerd. Voor diesel en lpg geldt dat voor respectievelijk ongeveer twintig en tien procent van de stations.”

De toekomstige prijzen worden in de app op diverse manieren getoond. Zie afbeeldingen hieronder:

Direct Lease Tankservice app screenshot 3
Direct Lease Tankservice app screenshot 2
Direct Lease Tankservice app screenshot 1

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “App meldt brandstofprijzen van morgen”

Wik Heerma|04.11.15|13:01

Het heeft iets langer geduurd dan gepland, maar de app is sinds vandaag live! Happy tanken!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.