Minister Kamp: Kabinet blijft elektrisch rijden stimuleren

Het kabinet blijft de komende jaren elektrisch rijden stimuleren. Dat zei minister Henk Kamp van Economische Zaken onlangs. Hij is momenteel in overleg met staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes over hoe ze Nederlandse automobilisten de komende jaren nog meer kunnen verleiden om te kiezen voor auto’s met stekker.

De bewindsman geeft aan dat het toekomstige beleid waarschijnlijk niet veel afwijkt van de huidige maatregelen en dat de regels zo eenvoudig mogelijk moeten blijven. Ook wil het kabinet bedrijven steunen die elektrisch rijden stimuleren.

Overheidsbeleid

De Nederlandse overheid wil dat er over vijf jaar 200.000 semi- of volledig elektrische voertuigen in ons land rijden. Volgens Kamp is Nederland goed op weg om dat aantal te halen. In 2030 moet het aantal auto’s met stekker al zo’n twee miljoen bedragen. Vanaf 2035 moeten er zelfs alleen nog maar auto’s worden verkocht die volledig uitstootvrij kunnen rijden. Daaronder vallen ook voertuigen op waterstof.

In opdracht van het ministerie van Economische Zaken is recentelijk een onderzoek uitgevoerd onder gebruikers van elektrische auto’s. Zo’n 91 procent van de ondervraagden zegt niet meer terug te willen naar een benzine- of dieselauto. Het onderzoek is uitgevoerd door onder andere leverancier van laadpunten Greenflux, door Natuur & Milieu en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Laatstgenoemde promoot namens de overheid de ontwikkeling van elektrisch vervoer.

Kritiek

Onder de berijders van stekkerauto’s is kritiek te horen over laadpalen. Velen vinden de laadinfrastructuur in ons land te beperkt. Zo zijn palen vaak bezet door bijvoorbeeld benzine-auto’s. Een andere grote ergernis is dat laadpunten regelmatig buiten gebruik zijn.

Wél tevreden zijn de ondervraagden over het gebuiksgemak en de technische betrouwbaarheid van hun voertuig. Ook over de actieradius is weinig wanklank te horen. De bestuurders van volledig elektrische auto’s zijn nog meer tevreden dan berijders van hybrides.

Lees ook: Aantal auto’s met stekker verviervoudigt in vijf jaar tijd

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.