Brandstof lpg is grote afwezige op beurs AutoRai

De afgelopen dagen konden autoliefhebbers zich vergapen aan de nieuwste modellen op de Amsterdamse AutoRai. Flitsende bolides en voertuigen op alternatieve brandstoffen en energiedragers waren volop aanwezig. Maar wie op zoek was naar een nieuw lpg-voertuig kwam bedrogen uit. Grote constructeurs, zoals BMW, Peugeot, Renault en Hyundai, bewegen niet of nauwelijks op dit gebied. De stand van belangenvereniging voor de lpg-sector Stichting Autogas Nederland trok echter wel veel bekijks.

Autofabrikanten merken dat de vraag naar lpg-voertuigen steeds lager wordt en zetten daarom in op andere aandrijftechnieken, bijvoorbeeld elektriciteit en waterstof. Ook leasebedrijven zien dat autorijders en vlooteigenaren meer neigen naar hybrides, die zowel op elektriciteit als op traditionele brandstof kunnen rijden. Dergelijke voertuigen nemen dan ook in aantal toe de laatste jaren.

Elektrisch

“Wij werken voor Nederland op dit moment niet aan nieuwe versies op lpg, noch af-fabriek noch lokaal”, aldus een woordvoerder van Peugeot. “De vraag naar dergelijke voertuigen is momenteel niet groot en neemt waarschijnlijk pas weer toe, wanneer benzine- en dieselprijzen weer fors stijgen in vergelijking met lpg.”

Een andere Franse autobouwer, Renault, focust ook niet op de ontwikkeling van voertuigen op autogas. Het bedrijf wil juist hun elektrische Zoe promoten. De Zuid-Koreaanse concurrent Hyundai gelooft in voertuigen op waterstof, waarvan de eerste modellen inmiddels al op de Nederlandse wegen rondrijden, terwijl BMW in het midden van hun AutoRai-stand een SUV aan de stekker heeft staan. Een lpg-voertuig is echter ver te zoeken.

Zuinig

”De huidige auto’s op benzine en diesel zijn nu dusdanig zuinig, dat het financiële voordeel van lpg ten opzichte van andere traditionele brandstoffen steeds kleiner is geworden”, legt een medewerker van de Duitse autofabrikant uit. Opel is een van de weinige, zo niet de enige, die wel nieuwe lpg-auto’s op de markt brengt.

“Wij zijn druk bezig om autogas weer aantrekkelijk te maken”, vertelt Kees Goudberg van de Stichting Autogas Nederland. “Op onze AutoRai-stand konden mensen berekeningen laten uitvoeren die aantoonden of rijden op lpg voor hen voordelig was. We hebben tien dagen lang veel bezoekers getrokken en zij kwamen in een aantal gevallen tot de conclusie dat het wel degelijk voordelig voor ze kan zijn.” Velen hebben volgens Goudberg aangegeven serieus te overwegen om (weer) over te stappen op autogas.

Autogas

Autogas zit de laatste jaren in het verdomhoekje van de overheid. Medio vorig decennium werden auto’s nog massaal voorzien van een lpg-installatie. Installateurs moesten zelfs met wachtlijsten werken. Die tijd is inmiddels voorbij.

Mede door het accijnsbeleid van de overheid is lpg minder aantrekkelijk geworden. Zo werd de heffing begin vorig jaar nog verhoogd met zeven cent per liter, exclusief inflatiecorrectie en btw. Begin dit jaar kwam daar nogmaals inflatiecorrectie en btw bovenop, net als overigens bij benzine en diesel.

Oldtimers

Daarnaast is de motorrijtuigenbelasting voor oldtimers verhoogd. Deze oude voertuigen rijden vaak op autogas en daalden in populariteit door de diverse fiscale wijzigingen. Niet toevallig zien tankstation-exploitanten hun lpg-afzet fors krimpen. “Helaas is autogas door fiscale maatregelen minder aantrekkelijk geworden, maar we zijn vaak in contact met de politiek hierover”, aldus Goudberg.

Uit cijfers van statistiekbureau CBS over het afgelopen jaar bleek al dat de verkoop van autogas fors daalde. In 2014 werd 23 procent minder verkocht ten opzichte van het jaar ervoor. De literafzet kwam daarmee op het laagste niveau sinds 1976. Weliswaar doken andere traditionele brandstoffen ook in de min, maar de daling bij lpg was het sterkste. Dat daar op korte termijn verandering in komt, lijkt onwaarschijnlijk.

Tom van Gurp

Lees ook: Desastreuze brandstofverkopen dwingen pomphouder tot innovatie

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.