Fastned denkt na over miljoenenclaim tegen Staat

Exploitant van laadstations Fastned overweegt een juridische procedure te starten tegen de Staat. Het bedrijf begrijpt niet dat snelwegpomphouders ook een vergunning hebben gekregen voor het plaatsen van snellaadpalen. Daarom wil mede-oprichter Michiel Langezaal dat de overheid de vergunningen intrekt, anders volgt wellicht een miljoenenclaim. Fastned vindt dat ze het alleenrecht heeft voor het aanbieden van elektriciteit op plekken waar ze concessiehouder zijn.

Eerder al startte het bedrijf een bezwaarprocedure tegen Rijkswaterstaat over het verlenen van vergunningen aan pomphouders. Tot nu toe leverde dit weinig op. Mede daarom richt Fastned zijn pijlen nu op de Staat zelf. Langezaal stuurde eerder dit jaar al een brief naar verantwoordelijk minister Melanie Schultz, maar heeft daar tot dusver geen antwoord op gekregen.

Minister

”We gaan het liefst in overleg met de minister om voor dit probleem een oplossing te vinden”, aldus de mede-oprichter. ”We willen helemaal geen rechtszaak voeren. Maar als het niet anders kan, moeten we toch op deze manier onze belangen verdedigen.”

Fastned wil een netwerk van onbemande snellaadstations bouwen langs de Nederlandse snelwegen. Inmiddels zijn er 28 vestigingen gerealiseerd. In totaal heeft het Amsterdamse bedrijf voor 201 verzorgingsplaatsen langs rijkswegen concessies gekregen voor het bouwen van dergelijke stations.

Pomphouders

Echter, twaalf pomphouders hebben ook een vergunning gekregen voor het plaatsen van een laadpaal op verzorgingsplaatsen waar ook Fastned laadstations mag bouwen. Het bedrijf vindt het onbegrijpelijk dat Rijkswaterstaat op die twaalf locaties twee vergunningen heeft verleend. ”Stel je eens voor dat wij ook benzine en diesel mochten verkopen op die plekken. Dan zouden oliemaatschappijen en pomphouders daar ook tegen protesteren”, aldus Langezaal.

”Het is ook nooit openbaar gemaakt dat de vergunningen zijn verleend. Het heeft niet in de Staatscourant gestaan. Ook zijn wij nooit door Rijkswaterstaat ingelicht. Als we hadden gezien dat er vergunningen waren verleend, hadden we meteen bezwaar gemaakt. Maar nu hadden we die kans niet. Toen wij hoorden dat ook pomphouders die vergunning kregen, was de bezwaartermijn van zes weken al voorbij.”

Pompshops

Daarnaast begrijpt Langezaal niet dat Fastned geen pompshops meer mag exploiteren. Het bedrijf wil op termijn graag winkels realiseren bij hun locaties, maar mag dat niet. ”Eind 2013 heeft de minister plotseling gezegd dat wij alleen elektriciteit mogen aanbieden, maar geen shops mogen bouwen en uitbaten. Het is mij volstrekt onduidelijk waarom dit beleid is veranderd, want aanvankelijk mochten we dat wel.” Ook verbaast hij zich dat tankstations wel een pompshop mogen hebben en Fastned niet.

”We merken aan onze klanten dat zij behoefte hebben aan een plek om wat eten en drinken te kopen. Of om even de laptop aan te sluiten en te werken. Bovendien willen ze niet naar het tankstation toe lopen als het slecht weer is. Ze willen dat bij ons kopen.”

Tabak

Mocht Fastned op termijn toch toestemming krijgen voor het realiseren van een shop, dan denkt het bedrijf vooral aan kwalitatief hoogwaardig eten en drinken, bijvoorbeeld luxe koffie, salades en broodjes. Voor het aanbieden van tabak is geen interesse. ”Ik geloof niet dat onze klanten veel roken. Dus dat gaan we niet doen.”

Tom van Gurp

Lees ook: Snelwegpomphouder wint zaak om laadpalen tegen Fastned

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.