Shell versterkt lng-marktpositie door overname BG Group

Energieconcern Shell gaat het Britse bedrijf BG overnemen. De Brits-Nederlandse multinational betaalt hiervoor ruim 64 miljard euro, waarmee het de grootse overname uit de Nederlandse geschiedenis is. Na de transactie wordt Shell de grootste producent van vloeibaar aardgas ter wereld. Beide partijen verwachten de deal begin volgend jaar af te ronden.

BG Group, dat voorheen British Gas heette, is een Brits energiebedrijf dat zich vooral toelegt op het produceren van gassen, onder andere lng. Door de overname hoopt Shell bijna twee miljard euro synergievoordelen te bereiken. De huidige topman van BG, Helge Lund, is vorige maand begonnen als algemeen directeur en vertrekt na afronding van de overname.

Toekomst

Dat Shell gelooft in de toekomst van lng (vloeibaar aardgas) was al langer duidelijk. Onlangs nog opende de energiereus haar eerste locatie in Nederland. Een Shell Express-station in de Rotterdamse Waalhaven had de primeur. Kort daarop volgde een tweede vestiging in Waalwijk. Verdere uitbreiding in Nederland wordt niet uitgesloten, afhankelijk van de vraag naar de duurzame brandstof.

Lng staat voor liquefied natural gas, ook wel vloeibaar aardgas genoemd. Het gas wordt gekoeld, waardoor het vloeibaar wordt. Het wordt gezien als een belangrijke duurzame brandstof voor de toekomst, zowel voor het zware wegtransport als voor de scheepvaart. Voertuigen die op lng rijden of varen, stoten minder schadelijke stoffen uit dan auto’s en schepen op traditionele brandstoffen.

Lees ook: Shell opent zijn eerst lng-tankstation in Europa

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.