Benzineverkoop in 2014 op laagste niveau sinds 1993

De afzet van benzine is in het afgelopen jaar fors gedaald. De verkoop nam af met ruim drie procent in vergelijking met het jaar ervoor en kwam uit op 5.131 miljoen liter, het laagste niveau sinds 1993. Diesel dook vorig jaar nog verder in de min, met aan daling van bijna acht procent in vergelijking met een jaar eerder. De 6.684 miljoen verkochte dieselliters vormen het laagste aantal sinds 2001. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van statistiekbureau CBS. De dalende cijfers worden onder meer veroorzaakt doordat veel Nederlanders in het buitenland tanken. Ook de steeds zuinigere auto’s zorgen voor afnemende verkopen.

Daalde de afzet van benzine en diesel al fors, voor lpg was het afgelopen jaar helemaal dramatisch. Van het autogas werden over heel 2014 slechts 385 miljoen liters verkocht, een historisch laag niveau. Sinds 1976 werd er niet zo weinig lpg verkocht als in het afgelopen jaar.

Brandstoffen

Dat de brandstofverkopen over 2014 een fors dalende trend laten zien, is geen verrassing. De al eerder gepubliceerde cijfers over de maanden januari tot en met november voorspelden weinig goeds voor de traditionele brandstoffen. Uit de onlangs gepubliceerde cijfers van december blijkt dat die dalende lijn in de laatste maand van vorig jaar is doorgezet.

In december werd 567 miljoen liter diesel verkocht, tegenover 608 miljoen liter in dezelfde maand een jaar eerder. Een daling van 6,7 procent. Voor lpg bleef de teller in de laatste maand van vorig jaar steken op 33 miljoen liter, terwijl in dezelfde periode vorig jaar 39 miljoen liter werd verkocht. Dat betekent een afname van ongeveer vijftien procent.

Benzine

Daar staat tegenover dat de decembercijfers een stijging laten zien van de benzineverkoop. In de laatste maand van 2014 werd 454 miljoen liter benzine verkocht, een stijging van ongeveer vier procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder (436 miljoen liter). Over het gehele jaar laten de benzineverkopen echter wél een daling zien.

Het is niet de eerste keer dat de brandstofverkopen dalen. Ook in 2013 en 2012 was een afname te zien. Toen werd in twee jaar tijd een daling van ongeveer vijf procent genoteerd. In 2014 was echter sprake van een afname van 6,6 procent, in één jaar tijd. Het totale aantal verkochte liters diesel, benzine en lpg kwam afgelopen jaar uit op 12,20 miljard liter. Een jaar eerder was dat nog 13,06 miljard.

Tom van Gurp

Lees ook: Verkoop brandstoffen daalt in twee jaar met vijf procent

Lees ook: Wiebes: accijnsopbrengst steeg met 102 miljoen euro in 2014

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.