Gulf Nederland, tankstation

Overname van Gulf-groothandel door Finco

Gulf Nederland, tankstation

Oliehandelaar Finco neemt de groothandelsactiviteiten van Gulf-moederbedrijf Enviem over. Naar verwachting is de transactie in het tweede kwartaal van dit jaar afgerond, als goedkeuring wordt verkregen van mededingingsautoriteit ACM. Hoeveel geld met de deal is gemoeid, hebben de betrokken partijen niet bekendgemaakt.

Naast de bevoorrading van onder meer transportbedrijven en agrarische ondernemingen zitten in de overname ook de verkoop van scheepsbrandstoffen en de levering van olieproducten vanuit de Amsterdamse Gulf-terminal. De exploitatie en belevering van de ongeveer honderd Gulf- en bijna driehonderd Tinq-stations in Nederland zijn niet in de transactie betrokken. Datzelfde geldt voor de tankstations in België en Duitsland.

Retail

“We hebben in het verleden de keuze gemaakt om ons te focussen op de retailtak en daar horen de groothandelsactiviteiten niet bij”, legt een woordvoerder van Gulf uit. “We willen de focus houden op de retail en daarom hebben we besloten om de ‘wholesale’ af te stoten.”

Enviem Holding is een Nederlandse onderneming, actief op een aantal verschillende markten in de Noordwest-Europese oliemarkt. Het bedrijf is onder andere bekend van de Gulf- en Tinq-tankstations in Nederland, België en Duitsland, de Enviem olieopslagterminal en het afvalverwerkingsbedrijf Main in de Petroleumhaven in Amsterdam en de Transnational Blenders-smeermiddelenfabriek in Dordrecht.

Finco

Finco is een jong bedrijf dat twee jaar geleden is opgericht door twee ervaren oliehandelaren: Jan-Willem van der Velden en Peter Nohlmans. Nohlmans was eerder werkzaam bij North Sea Group, dat in 2011 fuseerde met Argos. Van der Velden werkte bij een Duits bedrijf dat actief was in de internationale oliesector.

Het Dordtse bedrijf wil de komende jaren verder groeien in de Noordwest-Europese downstreammarkt door organische groei en door acquisities. De overname van de Gulf-activiteiten is niet de eerste deal die Finco doet. Eerder al nam het bedrijf een olieterminal in Amsterdam over van Vopak. Met de acquisities wil Finco zijn positie in de Nederlandse markt versterken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.