Dieselverkoop in derde kwartaal op laagste niveau sinds 2000

De verkoop van diesel is in het derde kwartaal van dit jaar gezakt met elf procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In juli, augustus en september werd 1.566 miljoen liter diesel verkocht. Dat aantal is niet meer zo laag geweest sinds het derde kwartaal van 2000. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. De afname van de lpg-verkoop was in het derde kwartaal nóg sterker, ruim dertig procent.

In die periode werd ongeveer 86 miljoen liter lpg verkocht. Het jaar ervoor was dat nog 124 miljoen. De verkoop van benzine daalde in het derde kwartaal met drie procent. De afzetverschillen in vergelijking met vorig jaar worden ook steeds groter.

Trend

Zo was in het eerste kwartaal nog sprake van een afname bij diesel van ongeveer twee procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In het tweede kwartaal bedroeg het verschil al zo’n acht procent. In de maanden juli, augustus en september zakte de verkoop dus nog verder in, met ruim elf procent. Bij lpg is een soortgelijke trend te zien.

Naast het steeds zuiniger worden van auto’s, wordt ook het grensprobleem gezien als een belangrijke oorzaak van de fikse daling. Niet toevallig zijn op zowel diesel als lpg de accijnzen begin dit jaar verhoogd. Het prijsverschil met Duitsland en België is daardoor gewijzigd ten faveure van buitenlandse pomphouders. Veel Nederlandse autorijders en transportbedrijven tanken daarom over de grens.

Ondernemers

Nederlandse ondernemers noteren dalingen van tientallen procent, met uitschieters van zeventig of zelfs tachtig procent omzetverlies. De tankstation-ondernemers zijn daarom een juridische procedure gestart tegen de Staat. Ze willen op die manier een compensatie of accijnsverlaging afdwingen. De eerste zitting vindt waarschijnlijk nog dit jaar plaats.

Uit cijfers van het CBS blijkt tevens dat de brandstofverkoop in Nederland onevenredig hard daalt ten opzichte van andere West-Europese landen. Uit een vergelijking met negen andere landen – België, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Italië, Denemarken, Verenigd Koninkrijk en Luxemburg – blijkt dat de dieselverkoop in Nederland het hardste daalt van allemaal. Bij zes van de negen andere landen is zelfs sprake van een stijging. Niet toevallig zitten België en Duitsland bij de stijgers.

Lees ook: Uitspraak kort geding accijns waarschijnlijk nog dit jaar

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.