Accijnzen op brandstof gaan volgend jaar weer omhoog

De belasting op benzine, diesel en lpg wordt volgend jaar nog wat hoger. Een voorstel van PVV-Kamerlid Dion Graus om de jaarlijkse inflatiecorrectie van de accijnzen niet toe te passen, kreeg donderdagavond niet genoeg steun in de Tweede Kamer. Daardoor lopen vanaf begin volgend jaar de brandstofprijzen in Nederland nog verder uit de pas met Duitsland en België. De pomphouders pikken het niet langer en zijn een rechtszaak gestart. Een eerste zitting vindt waarschijnlijk nog dit jaar plaats.

Elk jaar worden in Nederland de brandstof- en andere accijnzen gecorrigeerd voor inflatie. In de petrolbranche is veel irritatie over deze maatregel, omdat hierdoor het verschil met de prijzen over de grens steeds groter wordt. De belastingheffingen worden namelijk in Duitsland en België grotendeels ongemoeid gelaten.

Meerderheid

Het voorstel van de PVV werd weliswaar gesteund door SP, CDA, 50Plus en het duo Bontes/Van Klaveren, maar daarmee werd geen meerderheid behaald. Hoeveel de inflatiecorrectie precies bedraagt, wordt later dit jaar bepaald. Bovenop die correctie komt ook nog 21 procent btw. Op tabak komt vanaf begin 2015 een extra heffing van negen cent per pakje sigaretten of shag. De verwachting is dat daardoor nog meer mensen in het buitenland tabak en brandstof kopen.

Nu al is de situatie aan de Nederlandse kant van de grens dramatisch. Tankstations noteren verliezen van tientallen procenten, doordat automobilisten de grens overgaan om daar inkopen te doen. Sommige locaties zijn zeventig of tachtig procent van hun verkoop kwijtgeraakt. Zo is er een grenspomphouder die twaalf medewerkers heeft moeten ontslaan, door kelderende omzetten. De brandstofverkopen zijn volgens de laatste cijfers dan ook op het laagste punt sinds 2000.

Grenspomphouders

Tankstation-ondernemers zijn inmiddels in het verweer gekomen en hebben een juridische procedure opgestart, in samenwerking met brancheorganisaties Beta en Bovag. Ze willen zowel een kort geding als een bodemprocedure. De exacte datum van de eerste zitting is nog niet bekend.

Lees ook: Verkoop van diesel en lpg op laagste punt sinds 2000

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Accijnzen op brandstof gaan volgend jaar weer omhoog”

Annette Nijdeken|21.11.14|22:39

Ik ben vast niet de enige, die in Duitsland gaat tanken, vanwege het prijsverschil. Trouwens: jammer dat Luxembourg te ver weg ligt …

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Accijnzen op brandstof gaan volgend jaar weer omhoog | TankPro.nl

Accijnzen op brandstof gaan volgend jaar weer omhoog

De belasting op benzine, diesel en lpg wordt volgend jaar nog wat hoger. Een voorstel van PVV-Kamerlid Dion Graus om de jaarlijkse inflatiecorrectie van de accijnzen niet toe te passen, kreeg donderdagavond niet genoeg steun in de Tweede Kamer. Daardoor lopen vanaf begin volgend jaar de brandstofprijzen in Nederland nog verder uit de pas met Duitsland en België. De pomphouders pikken het niet langer en zijn een rechtszaak gestart. Een eerste zitting vindt waarschijnlijk nog dit jaar plaats.

Elk jaar worden in Nederland de brandstof- en andere accijnzen gecorrigeerd voor inflatie. In de petrolbranche is veel irritatie over deze maatregel, omdat hierdoor het verschil met de prijzen over de grens steeds groter wordt. De belastingheffingen worden namelijk in Duitsland en België grotendeels ongemoeid gelaten.

Meerderheid

Het voorstel van de PVV werd weliswaar gesteund door SP, CDA, 50Plus en het duo Bontes/Van Klaveren, maar daarmee werd geen meerderheid behaald. Hoeveel de inflatiecorrectie precies bedraagt, wordt later dit jaar bepaald. Bovenop die correctie komt ook nog 21 procent btw. Op tabak komt vanaf begin 2015 een extra heffing van negen cent per pakje sigaretten of shag. De verwachting is dat daardoor nog meer mensen in het buitenland tabak en brandstof kopen.

Nu al is de situatie aan de Nederlandse kant van de grens dramatisch. Tankstations noteren verliezen van tientallen procenten, doordat automobilisten de grens overgaan om daar inkopen te doen. Sommige locaties zijn zeventig of tachtig procent van hun verkoop kwijtgeraakt. Zo is er een grenspomphouder die twaalf medewerkers heeft moeten ontslaan, door kelderende omzetten. De brandstofverkopen zijn volgens de laatste cijfers dan ook op het laagste punt sinds 2000.

Grenspomphouders

Tankstation-ondernemers zijn inmiddels in het verweer gekomen en hebben een juridische procedure opgestart, in samenwerking met brancheorganisaties Beta en Bovag. Ze willen zowel een kort geding als een bodemprocedure. De exacte datum van de eerste zitting is nog niet bekend.

Lees ook: Verkoop van diesel en lpg op laagste punt sinds 2000

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Accijnzen op brandstof gaan volgend jaar weer omhoog”

Annette Nijdeken|21.11.14|22:39

Ik ben vast niet de enige, die in Duitsland gaat tanken, vanwege het prijsverschil. Trouwens: jammer dat Luxembourg te ver weg ligt …

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.