Duitsland voert tolheffing alleen in voor doorgaande wegen

Nederlandse weggebruikers die in Duitsland willen rijden, hoeven niet voor alle wegen tol te betalen. Alleen voor het gebruik van A- en B-wegen, de belangrijkste doorgaande routes, komt een heffing. Dat maakte de Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt bekend. Voor grenspomphouders is dit slecht nieuws.

In Duitsland tanken wordt daardoor minder onaantrekkelijk dan wanneer eerdere plannen zouden worden ingevoerd. Daarin zou namelijk voor alle wegen een tolheffing worden ingevoerd. Het prijsvoordeel voor Nederlanders die bij de oosterburen tanken, zou dan minder groot worden.

Vignet

Exacte details van zijn nieuwe voorstel geeft Dobrindt nog niet prijs. Maar de bewindsman zegt wel dat door de herziene plannen geen discussie ontstaat over het kleine grensverkeer. Wat dit precies inhoudt, wordt op een later tijdstip bekendgemaakt.

Wel is inmiddels duidelijk dat er geen vignet komt, maar dat Nederlandse weggebruikers hun tol vooraf moeten betalen. Dit kan via internet of bij een tankstation. De controle-instanties in Duitsland kunnen zien of iemand betaalt heeft door een kenteken te vergelijken met de data in het centrale systeem.

Lees ook: Duitse regering twijfelt over invoering van tolvignet

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.