Nederlandse stations in vizier van Iers bedrijf op overnamepad

De Ierse retailer DCC Energy ziet op de Nederlandse tankstationmarkt mogelijkheden tot uitbreiding. Het bedrijf sloot recentelijk een overeenkomst met Exxon Mobil voor de overname 274 onbemande Esso’s in Frankrijk en speurt op het Europese vasteland naar mogelijkheden voor verdere acquisities. Dat maakte het bedrijf onlangs bekend. Nederland is daarbij een serieuze optie.

DCC Energy is al enige jaren actief in Nederland. Het nam twee jaar geleden gasleverancier Benegas over. De Ierse retailer heeft zichzelf ten doel gesteld om fors te groeien in de brandstofsector en wil dat doen op het Europese vasteland.

Stations

In een interview met Ierse media geeft topman Tommy Breen aan dat DCC goede contacten heeft met diverse oliemaatschappijen, zoals Shell, Total en Exxon Mobil. Als de brandstofreuzen plannen hebben om stations af te stoten, wil Breen graag met ze aan tafel.

In ons land is vooral Exxon Mobil actief met het verkopen van stations. Eerder dit jaar verkocht de oliemaatschappij achttien Express-stations aan Haan en twintig vestigingen aan Vissers Olie. In Frankrijk verkoopt de oliegigant dus 274 Express-stations aan de Ieren, samen met 48 snelweg-Esso’s en leveringscontracten met ongeveer 75 dealer-stations.

Overname

Met de overname is een bedrag gemoeid van 106 miljoen euro. Het bedrijf verwacht de deal in de eerste helft van volgend jaar af te kunnen ronden, als toestemming wordt verkregen van de bevoegde autoriteiten.

Het is de tweede overname van DCC dit jaar. In het voorjaar namen de Ieren ongeveer driehonderd onbemande Qstar-stations in Zweden over. Het Ierse management geeft aan dat er momenteel geen gesprekken lopen met partijen die vestigingen willen verkopen.

Retailer

DCC Energy is onderdeel van moederbedrijf DCC, een retailer uit Ierland die actief is in diverse markten. Naast belangen in de tankstation-markt is het bedrijf ook actief in onder andere de foodsector en de markt voor consumenten-elektronica.

Tom van Gurp

Lees ook: Ieren nemen lpg-distributeur Benegas over

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.