Brandstofverkoop in juni op laagste niveau sinds 2003

De verkoop van benzine, diesel en lpg blijft dalen. In juni van dit jaar werd 86 miljoen liter minder brandstof verkocht in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral diesel en lpg doken fors in de min. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De verkoop was in juni op het laagste niveau sinds augustus 2003.

Juni is zeker niet de eerste slechte maand van dit jaar. De gehele eerste helft van 2014 stemt niet vrolijk voor de petrolbranche. Brandstofverkopen daalden zo’n 5,6 procent in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar. Vooral lpg is minder populair in Nederland.

Autogas

De verkoop van autogas daalde met bijna twintig procent, van 254 naar 204 miljoen liter in de eerste helft van dit jaar. Het CBS rapporteert in kilogrammen, maar uiteraard laten deze cijfers eenzelfde daling zien. In diezelfde periode nam de afzet van benzine en diesel af met respectievelijk 4,2 en 5,5 procent. Dat het in de tweede helft van dit jaar beter zal zijn, is niet de verwachting.

Een van de oorzaken van de daling is volgens branchevereniging Bovag het stelselmatig verhogen van de accijnzen in de afgelopen jaren. Vooral de stijging van de heffing op diesel en lpg van begin dit jaar doet pijn. Met name pomphouders in de grensstreek zien daardoor hun omzetten kelderen, maar ook tankstations verder van de grens merken dat hun klanten uit de transportsector vaker in het buitenland de dieseltank volgooien.

Kabinet

Het kabinet wil met de verhogingen meer geld in de schatkist krijgen. Of de overheid ook daadwerkelijk meer geld ontvangt, betwijfelen brancheorganisaties Beta en Bovag. De overheid wilde 280 miljoen euro extra accijnzen ophalen, maar krijgt volgens een prognose van de belangenverenigingen juist drie miljoen euro minder in het laatje. Desondanks staat er voor begin volgend jaar weer een accijnsverhoging op brandstoffen gepland, in de vorm van een inflatiecorrectie.

In een reactie zegt staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes zich niet te herkennen in het beeld dat de brancheverenigingen schetsen. Volgens hem haalt het kabinet nog steeds meer geld op dan wanneer ze begin dit jaar de accijnzen niet hadden verhoogd. Hij heeft dan ook geen plannen om de verhoging terug te draaien.

Lees ook: Verkoop van brandstof daalt voor vierde maand op rij

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.