Belgische oliebedrijven vrezen accijnsverhoging op diesel

De Belgische Petroleum Federatie hoopt dat de nieuwe regering bij de zuiderburen de accijnzen op diesel niet verhoogd. De brancheorganisatie voor oliemaatschappijen is bang dat het aanstaande Belgische kabinet de brandstofheffing wil verhogen om extra inkomsten te krijgen. Geen goed idee, vindt BPF. Ze zien liever dat de benzine-accijns wordt verlaagd, zodat meer buitenlandse autorijders in België komen tanken en zo meer geld in de schatkist brengen.

Momenteel wordt in België overleg gevoerd over de vorming van een nieuwe regering. Of er plannen zijn om de accijnzen naar beneden of naar boven aan te passen, is op dit moment niet duidelijk. Het aanstaande kabinet heeft hierover niets naar buiten gebracht. ”Maar het is altijd een onderwerp van gesprek tijdens de onderhandelingen”, meldt een woordvoerder van de Belgische tegenhanger van de VNPI.

Brandstof

Meer dan tachtig procent van de brandstofomzet in België bestaat uit diesel. Door gunstige fiscale regelingen is die brandstof in het vorige decennium steeds populairder geworden. Het land is ’verdieseld’, zoals de brancheorganisatie het noemt.

Uit het jaarrapport van de BPF blijkt dat ook. Vorig jaar is bij de zuiderburen 8,14 miljard liter diesel verkocht, tegenover 1,66 miljard liter benzine. Ook de zes jaren ervoor was al sprake van dergelijke verhoudingen. Daardoor moeten de zuiderburen elk jaar diesel importeren en is sprake van een benzine-overschot, dat gedeeltelijk wordt geëxporteerd. De belangenvereniging wil dan ook graag dat het evenwicht tussen beide brandstoffen wordt hersteld, door middel van nieuwe belastingregels.

Pomphouders

De laatste jaren worden benzine-auto’s populairder in België. In 2011 was 24 procent van de nieuwe geregistreerde voertuigen een benzine-auto. Vorig jaar was dat percentage al opgelopen tot 34. In mei van dit jaar was dat zelfs al 37 procent.

Als de plannen van het BPF worden opgevolgd en de accijns op benzine gaat omlaag, zou dat desastreus zijn voor pomphouders in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Nu al verliezen ze veel omzet aan Belgische stations. Dat zou dan nog extremere vormen aannemen, doordat het prijsverschil met de zuiderburen verder oploopt.

Lees ook: Nog dit jaar uitspraak in rechtszaak tegen accijnsverhoging

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.