Japan bouwt netwerk van honderd waterstof-tankstations

Diverse bedrijven in Japan werken momenteel aan een landelijk dekkend netwerk van waterstof-stations. Daarmee willen ze de bekendheid en populariteit van auto’s op waterstof vergroten. Onder meer Toyota, Honda en diverse olie- en gasbedrijven zijn betrokken bij de realisatie van de vestigingen. Eind 2018 moeten er minimaal honderd stations operationeel zijn in het Oost-Aziatische land. De Japanse overheid heeft financiële steun toegezegd.

Aan het einde van dit jaar moeten er enkele tientallen stations zijn gebouwd, waarna de verdere uitrol de komende jaren moet plaatsvinden. Belangrijke partij hierin is JX Nippon Oil, een olie- en gasbedrijf uit Japan. De oliemaatschappij wil niet uitsluitend nieuwe locaties bouwen. Het kijkt nadrukkelijk ook naar bestaande tankstations.

Tankstation

Momenteel zijn er in Japan, en ook in Nederland, nog nauwelijks of geen waterstofauto’s beschikbaar. Diverse fabrikanten hebben inmiddels wel aangekondigd om binnen afzienbare tijd met voertuigen te komen.

Toyota brengt dit jaar in het eigen land een sedan op de markt met plaats voor vier personen. Geïnteresseerden moeten ongeveer 50.000 euro neertellen. Honda hoopt volgend jaar een auto op de markt te brengen, met ruimte voor vijf personen. Exacte verkoopprijs is nog niet bekend, maar deze ligt in ieder geval beneden de 70.000 euro.

Brandstofcel

Auto’s op waterstof hebben een brandstofcel aan boord. Bestuurders tanken waterstof aan de pomp, dat vervolgens in het voertuig wordt omgezet in elektriciteit. Het is een stuk schoner dan fossiele brandstoffen, door beperking van fijnstof- en CO2-uitstoot.

Er rijden in Nederland nog zeer weinig auto’s met een brandstofcel rond. Ook zijn er nog nauwelijks stations waar je waterstof kunt tanken. Dat er in de toekomst initiatieven komen op dat gebied, lijkt niet denkbeeldig. Het ministerie wil dat op de lange termijn het Nederlandse personenwagenpark uit zoveel mogelijk elektrische en waterstofauto’s bestaat en wil dat vanaf 2035 alle nieuwe personenauto’s nul schadelijke stoffen uitstoten.

Lees ook: Duitsland bouwt 50 vulstations voor waterstof

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.