Nove brengt boek uit over 100 jaar brandstofhandel

’Steenkool, olie en spanning’, zo heet het boek over de geschiedenis van de brandstofhandel in Nederland. Onlangs is het eerste exemplaar overhandigd tijdens de Algemene Ledenvergadering van brancheorganisatie en initiatiefnemer Nove in Bunnik. Schrijver Rob Wolf (foto midden) gaf het eerste exemplaar aan Piet Verhage (foto links) en Johan van der Steen (foto rechts). Verhage was tijdens de bijeenkomst het oudste aanwezige lid van de Nove Coal Club, een club van oud-handelaren. Van der Steen is voorzitter van Nove.

Het boek volgt de handel in brandstoffen sinds 1907, het jaar dat de voorloper van brancheorganisatie Nove is opgericht. Het vertelt onder meer over de eerste jaren van de vereniging, de overstap van kolen naar gas in de jaren zestig en de opkomst van de shops bij tankstations.

Brandstofhandel

In 2007, bij het honderdjarig bestaan van Nove, werd al kort teruggeblikt op een eeuw brandstofhandel in Nederland. Kort daarop werd het idee opgevat om een uitgebreider overzicht te maken. Om dat voor elkaar te krijgen, werd schrijver Rob Wolf gevraagd.

Hij maakte een 203 pagina’s tellend overzicht van de historie van de branche. Hij dook in archieven van Nove en sprak vele handelaren en voormalig handelaren. Het boek staat vol met verhalen van en over ondernemers. Ook zijn vele recente foto’s te zien en afbeeldingen uit ’de oude doos’.

Leden

De leden van Nove krijgen ieder een exemplaar toegestuurd. Andere geïnteresseerden kunnen het boek bestellen bij het secretariaat van de branchevereniging voor handelaren.

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.