Opladen van elektrische auto’s sinds 1 juni duurder

Bezitters van voertuigen met stekker zijn sinds begin juni meer geld kwijt als ze hun auto opladen. De kosten zijn sindsdien tot zestig procent gestegen in vergelijking met de periode ervoor. Het gaat hierbij met name om publieke laadpalen op straat. Een volle accu van bijvoorbeeld een Outlander kost nu 4,50 euro, waar dat vóór juni aanmerkelijk goedkoper was.

Omdat met een dergelijke auto ongeveer dertig kilometer kan worden gereden met een accu, is rijden op uitsluitend benzine misschien wel voordeliger. Dat schrijft RTL Nieuws.

Subsidies

Oorzaak van de prijsstijging is het vervallen van enkele subsidies. Exploitanten van laadpalen moeten nu meer kosten doorberekenen, waardoor de prijs voor een laadbeurt de hoogte in is geschoten. Al zijn er ook exploitanten die juist kiezen voor de oude tarieven, om op die manier meer marktaandeel te veroveren.

Het aantal hybride en volledig elektrische auto is de laatste jaren gestaag gegroeid. Vooral eind vorig jaar werd rijden op elektriciteit ineens enorm populair. Oorzaak was een stelsel van gunstige fiscale regelingen voor auto’s met stekker. Wie eind vorig jaar een voertuig op stroom kocht, betaalt tot eind 2018 nul procent bijtelling. Vooral ondernemers sloegen daarom hun slag. Inmiddels is een deel van die gunstige maatregelen alweer teruggedraaid. De verkoop van elektrische voertuigen zakte begin dit jaar dan ook in.

Opladen

ANWB vindt het een zorgelijke ontwikkeling dat oplaadbeurten duurder worden. De bond dringt er bij politiek Den Haag op aan om nieuwe maatregelen te nemen om de recente prijsstijging een halt toe te roepen.

Lees ook: Overheid loopt vijf miljard mis door stimuleren schonere auto’s

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.