Pomphouders protesteren bij VVD-congres tegen accijnsbeleid

Een aantal tankstation-ondernemers uit de grensstreek heeft vorige week VVD-politici aangesproken op het accijnsbeleid. Tijdens het partijcongres in Bussum spraken ze onder meer met premier Mark Rutte en staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes. Toezeggingen zijn door de bewindspersonen niet gedaan. ”Maar we gingen toch met een goed gevoel weg uit Bussum”, aldus pomphouder Lisenka van Oppen. Brancheverenigingen bereiden zich ondertussen voor op een juridische strijd om schadevergoeding voor grensondernemers af te dwingen.

Van Oppen was een van de initiatiefnemers van de actie in Bussum vorige week. Ze sprak onder andere met Wiebes. ”Hij zei tegen ons dat er duidelijk wat aan de hand is aan de grens. Ook gaf de staatssecretaris aan dat hij de ontwikkelingen aan de grens blijft volgen. We kregen duidelijk het gevoel dat Wiebes snapt dat we in een moeilijke situatie zitten.”

Daling

De ondernemers spraken ook hun twijfels uit over de cijfers die zijn gebruikt bij de accijnsevaluatie van vorige maand. Daaruit concludeerde het kabinet dat het wel meeviel met het grenseffect en dat de verkoopdaling past in een langjarige trend. Ook de verschillen in economische ontwikkeling tussen de grensstreek en de rest van het land zouden een oorzaak zijn van de lagere verkopen in de buurt van Duitsland en België.

De pomphouders gaven aan dat zij merken dat juist de opeenvolgende belastingverhogingen sinds het najaar van 2012 hen de das om doen. En dat er dus wel degelijk sprake is van een sterk grenseffect, dat door een verlaging van de brandstofheffingen gedeeltelijk teniet kan worden gedaan.

Pomphouders

Nu het kabinet heeft aangekondigd voorlopig de accijnzen niet te verlagen, hebben brancheorganisaties besloten om de juridische handschoen op te pakken. Bovag kondigde vorige maand aan de mogelijkheden voor een rechtsgang te bekijken. Ze willen de schade die pomphouders lijden, verhalen bij de overheid.

Beta wil een beroep doen op de zogeheten de-minimisregeling, waarmee ondernemers eenmalig kunnen worden gecompenseerd als ze veel omzet verliezen door overheidsbeleid. Nu blijkt dat Den Haag voorlopig geen plannen heeft om aan het compensatieverzoek te voldoen, zint de belangenclub op een juridische strijd.

Ondernemers

De organisatie overlegt momenteel met advocaten over de beste strategie. Om ondernemers hierover te informeren, houdt Beta een bijeenkomst in Rotterdam. Deze vindt aanstaande donderdag 19 juni plaats in voetbalstadion De Kuip. Aanwezigen kunnen hun mening geven over het plan van de advocaten en de branchevereniging.

Lees ook: Wiebes weigert verzoek om informatie over accijnscijfers

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Pomphouders protesteren bij VVD-congres tegen accijnsbeleid | TankPro.nl

Pomphouders protesteren bij VVD-congres tegen accijnsbeleid

Een aantal tankstation-ondernemers uit de grensstreek heeft vorige week VVD-politici aangesproken op het accijnsbeleid. Tijdens het partijcongres in Bussum spraken ze onder meer met premier Mark Rutte en staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes. Toezeggingen zijn door de bewindspersonen niet gedaan. ”Maar we gingen toch met een goed gevoel weg uit Bussum”, aldus pomphouder Lisenka van Oppen. Brancheverenigingen bereiden zich ondertussen voor op een juridische strijd om schadevergoeding voor grensondernemers af te dwingen.

Van Oppen was een van de initiatiefnemers van de actie in Bussum vorige week. Ze sprak onder andere met Wiebes. ”Hij zei tegen ons dat er duidelijk wat aan de hand is aan de grens. Ook gaf de staatssecretaris aan dat hij de ontwikkelingen aan de grens blijft volgen. We kregen duidelijk het gevoel dat Wiebes snapt dat we in een moeilijke situatie zitten.”

Daling

De ondernemers spraken ook hun twijfels uit over de cijfers die zijn gebruikt bij de accijnsevaluatie van vorige maand. Daaruit concludeerde het kabinet dat het wel meeviel met het grenseffect en dat de verkoopdaling past in een langjarige trend. Ook de verschillen in economische ontwikkeling tussen de grensstreek en de rest van het land zouden een oorzaak zijn van de lagere verkopen in de buurt van Duitsland en België.

De pomphouders gaven aan dat zij merken dat juist de opeenvolgende belastingverhogingen sinds het najaar van 2012 hen de das om doen. En dat er dus wel degelijk sprake is van een sterk grenseffect, dat door een verlaging van de brandstofheffingen gedeeltelijk teniet kan worden gedaan.

Pomphouders

Nu het kabinet heeft aangekondigd voorlopig de accijnzen niet te verlagen, hebben brancheorganisaties besloten om de juridische handschoen op te pakken. Bovag kondigde vorige maand aan de mogelijkheden voor een rechtsgang te bekijken. Ze willen de schade die pomphouders lijden, verhalen bij de overheid.

Beta wil een beroep doen op de zogeheten de-minimisregeling, waarmee ondernemers eenmalig kunnen worden gecompenseerd als ze veel omzet verliezen door overheidsbeleid. Nu blijkt dat Den Haag voorlopig geen plannen heeft om aan het compensatieverzoek te voldoen, zint de belangenclub op een juridische strijd.

Ondernemers

De organisatie overlegt momenteel met advocaten over de beste strategie. Om ondernemers hierover te informeren, houdt Beta een bijeenkomst in Rotterdam. Deze vindt aanstaande donderdag 19 juni plaats in voetbalstadion De Kuip. Aanwezigen kunnen hun mening geven over het plan van de advocaten en de branchevereniging.

Lees ook: Wiebes weigert verzoek om informatie over accijnscijfers

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.