Wiebes weigert verzoek om informatie over accijnscijfers

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes gaat niet in op een Wob-verzoek van Kamerlid Pieter Omtzigt. Het parlementslid wilde meer duidelijkheid over de cijfers die zijn gebruikt bij de evaluatie van het accijnsbeleid. Wiebes geeft de cijfers echter niet, omdat een deel daarvan vertrouwelijk is. Omtzigt is het er niet mee eens en heeft inmiddels vragen gesteld aan het kabinet.

Vorige maand voerde het ministerie van Financiën een onderzoek uit naar de gevolgen van de accijnsverhogingen van begin dit jaar. De staatssecretaris kwam tot de conclusie dat vijftig van de gewenste zeventig miljoen extra inkomsten per kwartaal werden behaald. Een verlaging was daarom niet nodig, vond de bewindsman.

Tankstations

Wiebes gebruikte bij de evaluatie cijfers van het CBS, de Belastingdienst en oliemaatschappijen. Omdat laatstgenoemde groep de cijfers over de leveringen aan tankstations in vertrouwen heeft gegeven, wil de staatssecretaris de verkoopcijfers niet communiceren richting de Tweede Kamer.

Een onbegrijpelijk besluit, vindt Omtzigt. Hij vraagt alsnog om snelle duidelijkheid over de cijfers. Het Kamerlid twijfelt namelijk aan de juistheid van de gebruikte cijfers. Ze zijn frequent bijgesteld, komen niet overeen en zijn gedeeltelijk geheim.

Grenspomphouders

Ook brancheverenigingen twijfelen aan de juistheid van de accijnsopbrengsten. Bovag merkte op dat het tachtig procent van de extra opbrengst voor rekening komt van de maand januari en dat in maart al minder opbrengst is geboekt dan dezelfde periode vorig jaar.

Beta vindt dat de evaluatie onvolledig is gedaan en dat te weinig is gekeken naar de specifieke situatie voor grenspomphouders. Beide belangenorganisaties overwegen naar de rechter te stappen.

Lees ook: Wiebes verlaagt accijns niet door onduidelijkheid over grenseffect

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.