Bovag zet vraagtekens bij cijfers over accijnsopbrengst

Brancheorganisatie Bovag heeft sterke twijfels over de accijnscijfers van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes. De bewindsman gaf woensdag aan dat de verhogingen van begin dit jaar zorgen voor fors hogere opbrengsten. ”Maar tachtig procent daarvan komt op het conto van de maand januari”, aldus woordvoerder Tom Huyskens van de belangenclub. De maand januari werd eerder door Wiebes als niet-representatief betiteld. ”In maart was er zelfs minder opbrengst dan in dezelfde maand vorig jaar en in februari was de opbrengst bij lange na niet conform begroting”, zegt Bovag.

”De 51 miljoen euro extra opbrengst die de overheid noteert op diesel en lpg, is inclusief de opbrengst uit de jaarlijkse inflatiecorrectie.”, aldus Huyskens. De evaluatie diende echter te focussen op de gevolgen van de autonome verhogingen van drie cent per liter diesel en zeven cent per liter lpg.

CBS

Op basis van de door het ministerie gebruikte cijfers komt Bovag in dat geval op een meeropbrengst van 35,5 miljoen euro in het eerste kwartaal. Daarvan is ruim tachtig procent (28,5 miljoen euro) ontvangen in de controversiële maand januari, waarover het CBS een haast onwaarschijnlijk hoge afzet van 603 miljoen liter heeft becijferd. Bovag en Nove kwamen uit op 527 miljoen liter voor januari.

De brancheorganisatie becijfert dat de meeropbrengst In februari nog maar een kleine tien miljoen euro was, terwijl in maart 2014 zelfs ruim drie miljoen euro minder accijns zou zijn binnengehaald dan in maart vorig jaar. De overheid heeft een maandelijkse meeropbrengst van 23,3 miljoen euro begroot. De cijfers die over februari en maart worden gerapporteerd, laten zien dat dat bij lange niet gehaald wordt.

Diesel

Daarnaast werd door de staatssecretaris een grafiek gepresenteerd waarin de ontwikkeling van de detailhandelsomzet met de benzine-afzet (niet de diesel) werd vergeleken, tot en met het vierde kwartaal van vorig jaar. ”Diezelfde cijfers zijn echter ook al lang en breed beschikbaar voor het eerste kwartaal van dit jaar, waar de evaluatie juist om draait. Ook de dieselverkopen zijn al bekend”, aldus Huyskens. Bovag zette deze gegevens wél in de grafiek en dan is duidelijk te zien dat de detailhandelsomzet verder herstelt, maar benzine én diesel sinds begin dit jaar kelderen.

“In de evaluatie van Wiebes wordt verder gesteld dat de negatieve ontwikkelingen in de grensstreek passen in een ‘meerjarige trend’, maar uit alle aangeleverde data wordt juist duidelijk dat die ‘trend’ pas is ingezet eind 2012, toen in Nederland de BTW werd verhoogd. Vervolgens zijn de brandstofaccijnzen nog twee keer gecorrigeerd voor inflatie en is de accijns op lpg en diesel nog eens extra verhoogd. Ook de staatssecretaris erkent dat er in de grensregio sterkere effecten zijn en die zijn ook helder af te lezen in de diverse grafieken en tabellen.”

BTW

De accijnsverschillen met België en Duitsland die in de evaluatie uiteen worden gezet, geven geen eerlijk beeld, aangezien in Nederland ook een verplichte voorraadheffing moet worden afgedragen. De buurlanden kennen zo’n heffing niet en in de evaluatie is deze volledig buiten beschouwing gelaten. Bovendien wordt over accijns ook BTW geheven en in Duitsland is dat 19 procent ten opzichte van de huidige 21 procent in Nederland.

De brancheorganisatie heeft aangekondigd de mogelijkheden voor een gang naar de rechter te bekijken. Dit omdat de schade voor pomphouders dusdanig groot is en het Europees recht aanknopingspunten zou bieden voor een rechtszaak. Belangenvereniging Beta heeft inmiddels een juridische procedure gestart. Zij zijn van mening dat grenspomphouders gecompenseerd moeten worden voor de fikse schade die ze lijden, onder de noemer van de zogeheten de-minimisregeling. Het kabinet heeft aangegeven daar niet aan te willen voldoen, maar Beta blijft zich hard maken voor compensatie.

Lees ook: Wiebes: ‘Meer inkomsten schatkist, dus geen accijnsverlaging’

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bovag zet vraagtekens bij cijfers over accijnsopbrengst | TankPro.nl

Bovag zet vraagtekens bij cijfers over accijnsopbrengst

Brancheorganisatie Bovag heeft sterke twijfels over de accijnscijfers van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes. De bewindsman gaf woensdag aan dat de verhogingen van begin dit jaar zorgen voor fors hogere opbrengsten. ”Maar tachtig procent daarvan komt op het conto van de maand januari”, aldus woordvoerder Tom Huyskens van de belangenclub. De maand januari werd eerder door Wiebes als niet-representatief betiteld. ”In maart was er zelfs minder opbrengst dan in dezelfde maand vorig jaar en in februari was de opbrengst bij lange na niet conform begroting”, zegt Bovag.

”De 51 miljoen euro extra opbrengst die de overheid noteert op diesel en lpg, is inclusief de opbrengst uit de jaarlijkse inflatiecorrectie.”, aldus Huyskens. De evaluatie diende echter te focussen op de gevolgen van de autonome verhogingen van drie cent per liter diesel en zeven cent per liter lpg.

CBS

Op basis van de door het ministerie gebruikte cijfers komt Bovag in dat geval op een meeropbrengst van 35,5 miljoen euro in het eerste kwartaal. Daarvan is ruim tachtig procent (28,5 miljoen euro) ontvangen in de controversiële maand januari, waarover het CBS een haast onwaarschijnlijk hoge afzet van 603 miljoen liter heeft becijferd. Bovag en Nove kwamen uit op 527 miljoen liter voor januari.

De brancheorganisatie becijfert dat de meeropbrengst In februari nog maar een kleine tien miljoen euro was, terwijl in maart 2014 zelfs ruim drie miljoen euro minder accijns zou zijn binnengehaald dan in maart vorig jaar. De overheid heeft een maandelijkse meeropbrengst van 23,3 miljoen euro begroot. De cijfers die over februari en maart worden gerapporteerd, laten zien dat dat bij lange niet gehaald wordt.

Diesel

Daarnaast werd door de staatssecretaris een grafiek gepresenteerd waarin de ontwikkeling van de detailhandelsomzet met de benzine-afzet (niet de diesel) werd vergeleken, tot en met het vierde kwartaal van vorig jaar. ”Diezelfde cijfers zijn echter ook al lang en breed beschikbaar voor het eerste kwartaal van dit jaar, waar de evaluatie juist om draait. Ook de dieselverkopen zijn al bekend”, aldus Huyskens. Bovag zette deze gegevens wél in de grafiek en dan is duidelijk te zien dat de detailhandelsomzet verder herstelt, maar benzine én diesel sinds begin dit jaar kelderen.

“In de evaluatie van Wiebes wordt verder gesteld dat de negatieve ontwikkelingen in de grensstreek passen in een ‘meerjarige trend’, maar uit alle aangeleverde data wordt juist duidelijk dat die ‘trend’ pas is ingezet eind 2012, toen in Nederland de BTW werd verhoogd. Vervolgens zijn de brandstofaccijnzen nog twee keer gecorrigeerd voor inflatie en is de accijns op lpg en diesel nog eens extra verhoogd. Ook de staatssecretaris erkent dat er in de grensregio sterkere effecten zijn en die zijn ook helder af te lezen in de diverse grafieken en tabellen.”

BTW

De accijnsverschillen met België en Duitsland die in de evaluatie uiteen worden gezet, geven geen eerlijk beeld, aangezien in Nederland ook een verplichte voorraadheffing moet worden afgedragen. De buurlanden kennen zo’n heffing niet en in de evaluatie is deze volledig buiten beschouwing gelaten. Bovendien wordt over accijns ook BTW geheven en in Duitsland is dat 19 procent ten opzichte van de huidige 21 procent in Nederland.

De brancheorganisatie heeft aangekondigd de mogelijkheden voor een gang naar de rechter te bekijken. Dit omdat de schade voor pomphouders dusdanig groot is en het Europees recht aanknopingspunten zou bieden voor een rechtszaak. Belangenvereniging Beta heeft inmiddels een juridische procedure gestart. Zij zijn van mening dat grenspomphouders gecompenseerd moeten worden voor de fikse schade die ze lijden, onder de noemer van de zogeheten de-minimisregeling. Het kabinet heeft aangegeven daar niet aan te willen voldoen, maar Beta blijft zich hard maken voor compensatie.

Lees ook: Wiebes: ‘Meer inkomsten schatkist, dus geen accijnsverlaging’

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.