Bovag en Nove spreken zorgen uit over evaluatie accijnzen

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft toegezegd om eind mei het effect van de accijnsverhogingen op diesel en lpg te evalueren. Brancheverenigingen Bovag en Nove wachten dat moment niet af en hebben alvast per brief een schot voor de boeg gelost. De twee organisaties willen vooraf inzage in de opzet van de evaluatie hebben, zodat er achteraf geen discussie over de betrouwbaarheid van de cijfers ontstaat.

“Wij zijn voor wat betreft alle onderzoeken altijd geheel transparant geweest over de opzet en uitkomsten”, aldus Bovag en Nove. Nu is het volgens de twee organisaties aan Wiebes om op zijn beurt inzicht te verschaffen in de opzet van de evaluatie.

Tankstations

Branchemanager Jan Bessembinders van Bovag Tankstations licht toe: “Wij hebben bij iedere stap in onze onderzoeken al onze cijfers laten zien aan het ministerie van Financiën en aan het CBS. Zo voorkom je dat je achteraf moet touwtrekken over de betrouwbaarheid van de cijfers. Het ministerie zou er daarom goed aan doen om vooraf te laten weten hoe het de evaluatie aanpakt en dat kunnen ze het beste doen door ons erbij te betrekken. Daar is deze evaluatie veel te belangrijk voor.”

Bessembinders haalt onduidelijkheid aan over bijvoorbeeld de lichte stijging van dieselliters die het CBS over de afgelopen periode registreerde. Nóg een punt van aandacht is de verdeling van de stations die het ministerie in zijn evaluatie gebruikt. “Die moet evenwichtig zijn. Gebruik je alleen gegevens van grote maatschappijen, dan is het beeld niet representatief.”

Accijnsverhogingen

Bovag en Nove blijven van mening dat de accijnsverhogingen moeten worden teruggedraaid: “De overheid dient toe te zien op een gelijk speelveld voor ondernemers. Dat speelveld is door de accijnsverhoging zwaar aangetast.”

Momenteel spreekt Bovag met fractiewoordvoerders in de Tweede Kamer over de grensproblematiek. Zo vond woensdagochtend een gesprek plaats met Helma Neppérus (VVD). “Dat doen we om de problemen van leden in de grensstreek goed op de radar te houden en om de woordvoerders te wijzen op het belang van een deugdelijke evaluatie”, besluit Bessembinders.

Lees ook: Voorlopig geen compensatie voor grenspomphouders

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.