Shell bouwt lng-vulpunten bij bestaande stations

Shell wil op korte termijn minimaal drie vulpunten realiseren voor de duurzame brandstof lng. De punten komen bij bestaande Shell-vestigingen. Met de aanleg van de eerste locatie, in Rotterdam Waalhaven, is inmiddels gestart. Naar verwachting is het vulpunt in de zomer klaar voor gebruik. Dat maken Shell en installatiebedrijf Hamer bekend. Ook in de politiek winnen duurzame brandstoffen terrein. Het Europees Parlement keurde onlangs een plan goed om in de gehele Europese Unie een netwerk van lng en cng aan te leggen.

Shell ziet lng als een belangrijke brandstof voor de toekomst, met name voor trucks, en heeft daarom besloten een netwerk aan te leggen. Hoeveel locaties het uiteindelijk worden, is nog niet bepaald. Maar momenteel zijn er concrete plannen voor minimaal vijf vestigingen. Welke stations dit zijn, is nog niet bekendgemaakt.

Duurzaam

In het Rotterdamse tankstation is ook een andere duurzame brandstof beschikbaar, namelijk gtl. Volgens Shell is de vestiging de enige in de wereld die beide schonere brandstoffen aanbiedt. Of de andere vulpunten ook gtl krijgen, is nog niet bepaald.

Dat lng één van de brandstoffen voor de toekomst is, denkt ook het Europees Parlement. Daarom keurde het eerder deze maand plannen goed voor een Europees netwerk van lng- en cng-vulpunten.

Brandstoffen

De maatregelen houden in dat landelijke overheden een actieplan moeten opstellen om tot een dekkend netwerk te komen van beide brandstoffen. Ook moeten er langs de belangrijke Europese wegen genoeg vulpunten komen.

De nieuwe maatregelen hebben voor Nederland niet meteen veel gevolgen. Het aantal stations waar lng en cng kunnen worden getankt is in ons land al dusdanig groot, dat er nauwelijks nieuwe stations moeten worden gebouwd om aan de Europese richtlijnen te kunnen voldoen.

Aardgas

Deze schrijven namelijk voor dat in dichtbevolkte gebieden in de Europese Unie uiterlijk in 2020 een adequaat netwerk van stations aanwezig is voor cng. Daarnaast moet er langs de belangrijke Europese wegen (het zogeheten Ten-T-netwerk) elke honderdvijftig kilometer een cng-station zijn. Voor lng is deze afstand vastgesteld op vierhonderd kilometer. Het Nederlandse netwerk voldoet al aan deze maatstaven. De Europese plannen zijn nog niet definitief. De Europese Raad, waarin de lidstaten zijn vertegenwoordigd, moet de plannen nog goedkeuren.

Cng, compressed natural gas, is gecomprimeerd aardgas en stoot minder schadelijke stoffen uit. Het wordt onder meer gebruikt door personenauto’s. Lng, liquefied natural gas is vloeibaar gemaakt aardgas en is ook schoner dan traditionele brandstoffen. Net als gtl, gas to liquids, een brandstof die vergelijkbare eigenschappen heeft als diesel en gemaakt wordt van aardgas.

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Shell bouwt lng-vulpunten bij bestaande stations”

Fred Evers|01.05.14|18:03

Het tankstation van Salland Olie op Hessenpoort te Zwolle levert sinds september 2012 LNG en sinds januari 2013 GTL. Daarnaast kan er CNG, CO2, stroom, Adblue, Autodiesel en Euro getankt worden. Ook het Tankstation van Salland Olie in Duiven levert LNG en GTL, en dit sinds juli 2013.
De claim van Shell dat het station in Rotterdam de eerste is met LNG en GTL is niet juist.

Fred Evers,
Manager Algemene Zaken Salland Olie Maatschappij BV.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.