Bovag: Ook forse afzetverliezen grensstations in maart

Tankstations in de grensstreek raakten ook in maart tientallen procenten van hun brandstofverkoop kwijt. Zowel bij diesel als bij lpg werden forse verliezen genoteerd. Stations op maximaal vijf kilometer van de grens verkochten afgelopen maand ruim 35 procent minder diesel dan in dezelfde periode vorig jaar. Het verlies op lpg-liters was bijna 22 procent. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisaties Bovag en Nove. Belangrijkste oorzaak van de verkoopverliezen is het accijnsverschil tussen Nederlandse en buitenlandse pompen.

Beide belangenclubs verzamelden de omzetgegevens van ruim vijfhonderd tankstations, waarvan er 71 op maximaal vijf kilometer van de grens zitten. Naast de verliezen op diesel en lpg daalde ook de verkoop van benzine bij de grenslocaties, met twintig procent ten opzichte van het jaar ervoor (bekijk voor exacte cijfers het staatje onder dit artikel). De daling van de benzineverkoop was in maart sterker dan in februari. De verliezen op diesel en lpg waren afgelopen maand juist wat minder groot dan de maand ervoor.

Brandstofverkoop

Opvallend is dat de brandstofverkoop in de rest van Nederland ook flink daalt. Dat de Nederlandse automobilist minder tankt, is al langer bekend. Maar de cijfers van Bovag laten een sterker verlies zien dan voorheen, met over het gehele land bijna acht procent minder benzine, dertien procent minder diesel en achttien procent minder lpg.

Over het hele eerste kwartaal is volgens Bovag en Nove 296 miljoen liter minder brandstof getankt dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Een daling van ruim negen procent.

Diesel

Particulieren blijken in toenemende mate benzine in het buitenland te tanken en internationale transporteurs laten de Nederlandse stations en zelfs hun eigen bedrijfspomp steeds vaker links liggen, merken de brancheverenigingen op.

Koos Burgman, algemeen directeur van Bovag: “Daar waar velen verkondigden dat het effect van de verhoogde accijnzen langs de grens weg zou ebben, blijkt het tegendeel waar. Veel meer particulieren in een groter gebied vanaf de grens hebben in maart in Duitsland of België getankt. En met de huidige verkoopcijfers is nu overduidelijk dat het zakelijke vervoer sinds begin dit jaar massaal de wijk heeft genomen naar het buitenland.”

Tankstations

”In ons uitgebreide onderzoek zijn alleen de commerciële, openbare tankstations meegenomen. Maar wij krijgen zelfs signalen dat internationale transporteurs, die normaal gesproken bij een pomp op het eigen bedrijfsterrein tanken, nu de grote tanks in België of Duitsland vol gooien. Dan praat je over miljoenen liters voor een grote transporteur op jaarbasis.”

Naast verkoopverlies op brandstoffen, is ook de tabaksverkoop gedaald in maart. De verkoop van sigaretten en shag is 21,4 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit omdat ook bij tabak de prijsverschillen tussen Nederland en de buurlanden fors zijn.

Accijnzen

Burgman: “We noteren over de hele linie min, min, min. Niets of niemand is gebaat bij de ondoordachte maatregelen. De verhoogde accijns op diesel en lpg had over het gehele jaar 280 miljoen euro meer op moeten brengen voor de staatskas dan vorig jaar, maar in het eerste kwartaal noteren we voor alle brandstoffen al dik 150 miljoen minder aan accijnsinkomsten.”

Bovag, Nove en ook Beta hopen dan ook dat het kabinet snel besluit de accijnsverhoging van begin dit jaar terug te draaien. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes heeft aangegeven in de tweede helft van mei te willen starten met een onderzoek naar de gevolgen van de gewraakte belastingmaatregel. Of bij tegenvallende resultaten ook besloten wordt om de verhoging terug te draaien, heeft Wiebes niet toegezegd.

Grenspomphouders

Pomphouders blijven echter strijdvaardig. Maandagavond waren onder andere tankstation-exploitanten Lisenka van Oppen, Marcel Kok, Ger Bemelmans en Peter Couwenberg aanwezig bij de uitzending van tv-programma Pauw en Witteman. Daarin werd gesproken over het probleem van de grenspomphouders (bekijk hier de uitzending. Het item over grenspomphouders begint op 15:13). Ook de 50Plus-partij was aanwezig bij de uitzending. De partij wil zowel in de Tweede Kamer als in het Europees Parlement aandacht vragen voor het probleem.

Ook heeft het ondernemerskoppel Van Oppen en Roger Smeets een e-mailactie op touw gezet. Bedoeling was dat dinsdagochtend zoveel mogelijk mensen e-mails stuurden naar Tweede Kamerleden om hun ongenoegen te uiten over de belastingmaatregel. Ondernemers werd opgeroepen om foto’s en ervaringen te delen met de parlementariërs.

Tom van Gurp

Lees ook: Accijnsverhoging 2013 zorgt voor slechter gevulde schatkist

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Bovag: Ook forse afzetverliezen grensstations in maart”

Hennie Boumans|25.04.14|06:23

En dan nog zeggen ze in Den-Haag dat het mee valt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.