TNO: ’Lng en cng beste optie voor verduurzaming transport’

Om het wegtransport duurzamer te maken, zijn cng en lng de beste alternatieven. Ook biobrandstoffen zijn een goede optie om er voor te zorgen dat de transportsector minder schadelijke stoffen uitstoot. Dat concludeert TNO in een onderzoek dat wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Cng en lng zijn brandstoffen op basis van methaan. Beide vallen onder de fossiele brandstoffen, maar stoten minder schadelijke stoffen uit dan diesel. ”In het zwaar wegtransport voor lange afstand zijn minder duurzame alternatieven beschikbaar dan voor personen- en bestelauto’s”, staat in het rapport te lezen. ”Door het toepassen van methaan en biobrandstoffen kan al op korte termijn een begin worden gemaakt met de transitie.”

Brandstoffen

De landelijke overheid heeft zichzelf als doel gesteld om in 2050 de uitstoot van CO2 met zestig procent te hebben verminderd in vergelijking met de uitstoot in 1990. Om dat doel te bereiken, wordt momenteel een plan uitgewerkt.

Daarin staat de vraag centraal welke brandstoffen of andere energiedragers het beste gebruikt kunnen worden in het verkeer. Naast TNO zijn ook onderzoeksbureau CE Delft en Energieonderzoek Centrum Nederland betrokken bij het initiatief.

Aardgas

Voor de transportsector zien de diverse bureaus dus het meeste heil in vloeibaar aardgas (lng) en aardgas onder druk (cng). ”De toepassing van methaan biedt beperkte voordelen als het gaat om reductie van broeikasgassen, maar is een mogelijke opstap naar de toepassing van biomethaan”, aldus de onderzoekers. Daarnaast kan het gebruik van de duurzamere gassen een opstap vormen voor meer gebruik van waterstof. Die energiedrager is nog duurzamer dan cng of lng.

Lees ook: Belgische aardgasfederatie subsidieert rijden op cng

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.