Accijnspetities moeten druk op Wiebes opvoeren

Met diverse petities willen pomphouders, belangenverenigingen en lokale politici druk blijven uitoefenen op staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Ze hopen dat de bewindsman de accijnsverhogingen van begin dit jaar terugdraait. Dat werd maandag duidelijk tijdens een congres over accijnzen, in het Zeeuwse dorp Sluis. De petitie wordt zo snel mogelijk aangeboden aan Wiebes. Later deze maand komt ook brancheorganisatie Bovag met een petitie.

De bijeenkomst in Zeeland was georganiseerd door de VVD-fractie in Sluis en door ondernemersvereniging ONL. Tientallen pomphouders waren op het congres afgekomen om de daar aanwezige politici op te roepen actie te blijven ondernemen. Ook Wiebes was uitgenodigd voor de bijeenkomst, maar liet verstek gaan.

Omzet

Lisenka van Oppen was een van de grenspomphouders die naar Zeeland was gekomen. Ze heeft de aanwezigen duidelijk gemaakt wat het desastreuze beleid in Den Haag betekent voor haar. ”De teruglopende omzetten hebben ook gevolgen voor het pensioen van mijn moeder en voor de studie van mijn zoon”, benadrukte Van Oppen. Ze is exploitant van een tankstation in het Limburgse Maria-Hoop en wilde met haar betoog duidelijk maken dat het beleid niet alleen rampzalig is voor de omzetcijfers, maar ook diep ingrijpt in de persoonlijke levens van de ondernemers.

Mede-exploitant van de vestiging in Maria-Hoop Roger Smeets vreest dat een eventuele verlaging van de accijnzen nog wel even op zich kan laten wachten. ”Eerst moet een evaluatie plaatsvinden en dan moet nog een besluit worden genomen. Wie weet hoe lang dat nog duurt.” Smeets overweegt om uit nood de bemande locatie om te bouwen tot een onbemande. ”We houden het zo niet vol. Er moet gewoon elke dag geld bij. Veel stations in de grensstreek zijn al onbemand geworden.”

Brandstof

Ook Bovag was aanwezig bij het congres in Sluis. De branchevereniging wil dat de brandstofheffingen zo snel mogelijk omlaag gaan. Als het accijnsbeleid niet wordt aangepast verliest de overheid een miljard euro aan inkomsten, denkt de belangenclub.

Later deze maand houdt brancheorganisatie Bovag drie regiobijeenkomsten. Daar bespreken ze de accijnsproblematiek en roepen ze belanghebbenden op om een petitie te tekenen, die later aan Wiebes wordt aangeboden. De bijeenkomsten vinden plaats in Roermond (12 maart), Gilze-Rijen (13 maart) en Aalten (14 maart). Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via tankstations@bovag.nl.

Grensstreek

”We organiseren de bijeenkomsten om lokale politici deelgenoot te maken van het probleem”, aldus Jan Bessembinders van Bovag. ”We gaan het debat aan met voor- en tegenstanders en vragen de aanwezige politici om aan Den Haag het juiste geluid te laten horen.” De belangenclub gaat daar ook actuele omzetcijfers van tankstations in de grensstreek tonen. ”Grensondernemers worden uitgenodigd om hun persoonlijke verhaal te vertellen aan de aanwezige politici.”

De andere brancheorganisatie voor pomphouders, Beta, verzamelt momenteel ook omzetcijfers van grensstations. Bovendien heeft de organisatie contact gezocht met de Erasmus Universiteit om het grensprobleem te onderzoeken. De universiteit gaat dat doen in samenwerking met dataverzamelaar Orange Peak Company.

Benzine

Maandag maakte Wiebes cijfers bekend over de accijnsinkomsten van het kabinet in de afgelopen jaren. Daaruit bleek dat de schatkist elf miljard euro accijnzen kon incasseren. De tankende automobilist zorgt voor twee derde van die inkomsten. Aan benzineaccijnzen waren de autorijders in Nederland vorig jaar 3,8 miljard euro kwijt, aan diesel en lpg was dat 3,7 miljard euro. Tabak bracht nog eens 2,6 miljard op.

De totale inkomsten in het vorige jaar waren bijna dertig procent hoger dan tien jaar eerder. Toen waren Nederlanders nog 8,5 miljard euro kwijt aan accijnzen. Hoewel de heffingen begin dit jaar weer omhoog gingen, is het maar de vraag of de werkelijke cijfers over 2014 ook een stijging laten zien. Dit omdat veel inwoners van de grensstreek naar België of Duitsland gaan om daar brandstof, tabak, alcohol en boodschappen te halen en in het buitenland de accijnzen betalen.

Verlaging

De publicatie van de cijfers volgt op een verzoek van CDA-parlementariër Pieter Omtzigt. Hij wil inzicht krijgen in de daadwerkelijke accijnsinkomsten van de overheid. Omtzigt heeft ook gevraagd om cijfers over januari. Wiebes geeft echter aan dat hij daar nog niet over beschikt.

Het CDA is fel tegenstander van de verhoogde heffingen op onder meer brandstoffen. Ook de Tweede Kamerfracties van de SP en de PVV zien liever vandaag dan morgen dat de accijnzen omlaag gaan.

Tom van Gurp

Lees ook: Wiebes ongevoelig voor misère pomphouders

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Accijnspetities moeten druk op Wiebes opvoeren | TankPro.nl

Accijnspetities moeten druk op Wiebes opvoeren

Met diverse petities willen pomphouders, belangenverenigingen en lokale politici druk blijven uitoefenen op staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Ze hopen dat de bewindsman de accijnsverhogingen van begin dit jaar terugdraait. Dat werd maandag duidelijk tijdens een congres over accijnzen, in het Zeeuwse dorp Sluis. De petitie wordt zo snel mogelijk aangeboden aan Wiebes. Later deze maand komt ook brancheorganisatie Bovag met een petitie.

De bijeenkomst in Zeeland was georganiseerd door de VVD-fractie in Sluis en door ondernemersvereniging ONL. Tientallen pomphouders waren op het congres afgekomen om de daar aanwezige politici op te roepen actie te blijven ondernemen. Ook Wiebes was uitgenodigd voor de bijeenkomst, maar liet verstek gaan.

Omzet

Lisenka van Oppen was een van de grenspomphouders die naar Zeeland was gekomen. Ze heeft de aanwezigen duidelijk gemaakt wat het desastreuze beleid in Den Haag betekent voor haar. ”De teruglopende omzetten hebben ook gevolgen voor het pensioen van mijn moeder en voor de studie van mijn zoon”, benadrukte Van Oppen. Ze is exploitant van een tankstation in het Limburgse Maria-Hoop en wilde met haar betoog duidelijk maken dat het beleid niet alleen rampzalig is voor de omzetcijfers, maar ook diep ingrijpt in de persoonlijke levens van de ondernemers.

Mede-exploitant van de vestiging in Maria-Hoop Roger Smeets vreest dat een eventuele verlaging van de accijnzen nog wel even op zich kan laten wachten. ”Eerst moet een evaluatie plaatsvinden en dan moet nog een besluit worden genomen. Wie weet hoe lang dat nog duurt.” Smeets overweegt om uit nood de bemande locatie om te bouwen tot een onbemande. ”We houden het zo niet vol. Er moet gewoon elke dag geld bij. Veel stations in de grensstreek zijn al onbemand geworden.”

Brandstof

Ook Bovag was aanwezig bij het congres in Sluis. De branchevereniging wil dat de brandstofheffingen zo snel mogelijk omlaag gaan. Als het accijnsbeleid niet wordt aangepast verliest de overheid een miljard euro aan inkomsten, denkt de belangenclub.

Later deze maand houdt brancheorganisatie Bovag drie regiobijeenkomsten. Daar bespreken ze de accijnsproblematiek en roepen ze belanghebbenden op om een petitie te tekenen, die later aan Wiebes wordt aangeboden. De bijeenkomsten vinden plaats in Roermond (12 maart), Gilze-Rijen (13 maart) en Aalten (14 maart). Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via tankstations@bovag.nl.

Grensstreek

”We organiseren de bijeenkomsten om lokale politici deelgenoot te maken van het probleem”, aldus Jan Bessembinders van Bovag. ”We gaan het debat aan met voor- en tegenstanders en vragen de aanwezige politici om aan Den Haag het juiste geluid te laten horen.” De belangenclub gaat daar ook actuele omzetcijfers van tankstations in de grensstreek tonen. ”Grensondernemers worden uitgenodigd om hun persoonlijke verhaal te vertellen aan de aanwezige politici.”

De andere brancheorganisatie voor pomphouders, Beta, verzamelt momenteel ook omzetcijfers van grensstations. Bovendien heeft de organisatie contact gezocht met de Erasmus Universiteit om het grensprobleem te onderzoeken. De universiteit gaat dat doen in samenwerking met dataverzamelaar Orange Peak Company.

Benzine

Maandag maakte Wiebes cijfers bekend over de accijnsinkomsten van het kabinet in de afgelopen jaren. Daaruit bleek dat de schatkist elf miljard euro accijnzen kon incasseren. De tankende automobilist zorgt voor twee derde van die inkomsten. Aan benzineaccijnzen waren de autorijders in Nederland vorig jaar 3,8 miljard euro kwijt, aan diesel en lpg was dat 3,7 miljard euro. Tabak bracht nog eens 2,6 miljard op.

De totale inkomsten in het vorige jaar waren bijna dertig procent hoger dan tien jaar eerder. Toen waren Nederlanders nog 8,5 miljard euro kwijt aan accijnzen. Hoewel de heffingen begin dit jaar weer omhoog gingen, is het maar de vraag of de werkelijke cijfers over 2014 ook een stijging laten zien. Dit omdat veel inwoners van de grensstreek naar België of Duitsland gaan om daar brandstof, tabak, alcohol en boodschappen te halen en in het buitenland de accijnzen betalen.

Verlaging

De publicatie van de cijfers volgt op een verzoek van CDA-parlementariër Pieter Omtzigt. Hij wil inzicht krijgen in de daadwerkelijke accijnsinkomsten van de overheid. Omtzigt heeft ook gevraagd om cijfers over januari. Wiebes geeft echter aan dat hij daar nog niet over beschikt.

Het CDA is fel tegenstander van de verhoogde heffingen op onder meer brandstoffen. Ook de Tweede Kamerfracties van de SP en de PVV zien liever vandaag dan morgen dat de accijnzen omlaag gaan.

Tom van Gurp

Lees ook: Wiebes ongevoelig voor misère pomphouders

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.