Aanpassing Nederlands wegennet door tanktoerisme naar België

De Nederlandse grensgemeente Goirle overweegt om het plaatselijke wegennet aan te passen. Dit is noodzakelijk vanwege het grote aantal automobilisten dat naar België rijdt om te tanken. Ook in de Belgische buurgemeente Ravels zijn aanpassingen noodzakelijk. Ter plekke ontstaan met grote regelmaat opstoppingen en zelfs ongelukken, doordat het wegennet het verkeer niet aan kan.

Aan de Nederlandse kant zijn plannen om een extra afslag aan te leggen om het toegestroomde verkeer in goede banen te leiden. En hoewel de autorijders uiteindelijk hun geld in België gaan uitgeven, wordt een deel van de plannen wellicht uit Nederlandse portemonnees betaald. Ook overwegen beide gemeenten om op het veelgebruikte traject snelheidsbeperkingen in te voeren.

Tankstation

Eerder al kondigde de Belgische gemeente aan om een verbindingsweg eenrichtingsverkeer te maken, onder meer vanwege het hoge aantal gele kentekens. Dit om de automobilisten op een andere manier naar het nabijgelegen tankstation te leiden.

Oorzaak van alle verkeersproblemen is het grote prijsverschil tussen de Belgische en Nederlandse tankstations. Prijsverschillen van twintig cent per liter brandstof zijn geen uitzondering. Veel automobilisten in de grensstreek besluiten daarom naar de zuiderburen te rijden om daar te tanken en ondertussen ook boodschappen te doen en alcohol en tabak in te slaan.

Accijnzen

Het verschil wordt vooral veroorzaakt door de diverse belastingverhogingen in Nederland van de afgelopen jaren. Zo werd in 2012 de BTW verhoogd, gingen begin dit jaar de accijnzen op brandstoffen omhoog en wordt begin volgend jaar de heffing op tabak opgeschroefd.

Maandag vindt een bijeenkomst plaats in het Zeeuwse Sluis om de problemen te bespreken. Ook ondertekenen de aanwezigen een petitie, waarin het kabinet wordt opgeroepen om diverse belastingmaatregelen terug te draaien. De petitie wordt later aan staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes aangeboden.

Lees ook: Wiebes ongevoelig voor misère pomphouders

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.