Europarlementariër: ’Stap naar Europees Hof om accijnzen’

Toine Manders van de 50Plus-partij raadt gedupeerde pomphouders aan naar het Europese Hof van Justitie te stappen. Die zou de tankstation-ondernemers gelijk kunnen geven in hun protest tegen de accijnsverhoging van begin dit jaar. Dat zei de voormalig advocaat in Straatsburg tegen TankPro.

Als het verschil in belastingen tussen de diverse lidstaten zorgt voor een belemmering van het vrije verkeer van goederen, kan dat in strijd zijn met het Europees recht, zeg Manders. ”De pomphouders zouden zeker een kans maken. Het zou niet de eerste keer zijn dat verschil in wetgeving wordt teruggedraaid door Europa”, aldus de ex-VVD’er.

Rechter

De ondernemers moeten dan eerst naar de Nederlandse rechter stappen en daar een prejudiciële vraag stellen. Dat is een vraag die wordt gesteld aan een hoger rechtsorgaan dan waar geprocedeerd wordt. De Europese rechter kan dan bekijken of het verschil in accijnzen in strijd is met de richtlijnen die het vrije verkeer mogelijk maken.

De 50Plus-partij is sowieso niet te spreken over de recente accijnsverhoging op brandstof. ”Het is een schande wat er gebeurt. Hier is niet goed over nagedacht. Als je de prijs omhoog gooit, kan het zo zijn dat de omzet daalt. Maar daar hebben ze in Den Haag geen rekening mee gehouden. De pomphouders worden belast met de accijnzen, terwijl hun klanten de grens overgaan.”

Diesel

De afgelopen jaren ging de heffing op brandstof en tabak steeds verder omhoog. Met als klap op de vuurpijl de verhoging van begin dit jaar. De heffing op diesel ging met drie cent omhoog en op lpg met zeven cent. Daar kwamen nog eens inflatiecorrectie (ook op benzine) en BTW bovenop.

Honderden pomphouders zitten daardoor in de problemen. Ze verliezen veel klanten aan Duitse en Belgische tankstations, omdat de prijzen daar beduidend lager liggen. Tankstation-ondernemers noteerden in januari tientallen procenten omzetverlies in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Verliezen van twintig, dertig procent zijn geen uitzondering en sommige pomphouders moesten een daling incasseren van vijftig of zestig procent. Dat bleek uit onderzoek van zowel Bovag als Beta.

Evaluatie

De politiek in Den Haag heeft aangekondigd in mei een evaluatie te starten om de gevolgen van het accijnsbeleid in kaart te brengen. Veel te laat, vinden brancheorganisaties, pomphouders en diverse oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Tegen die tijd zijn veel banen verloren gegaan, bijvoorbeeld door faillissement of tankstations die onbemand zijn geworden.

Bovendien heeft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën niet toegezegd dat de accijnzen ook daadwerkelijk omlaag gaan, als uit de de evaluatie blijkt dat het een desastreus effect heeft op de winkeliers in de grensstreek. Ook staat nog steeds een verhoging van de tabaksaccijns gepland voor begin volgend jaar. Dit terwijl nu al blijkt dat sigaretten en shag massaal over de grens worden gekocht

Tom van Gurp en Marieke van Gompel

Lees ook: Wiebes ongevoelig voor misère pomphouders

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.