Shell verkoopt tankstations in Italië en Australië

Shell gaat 1.700 tankstations verkopen in het buitenland. In Australië neemt Vitol alle 870 vestigingen over en in Italië koopt Q8 alle ruim 830 Shell-locaties. Vitol betaalt bijna twee miljard euro. Hoeveel geld er met de overname in Italië is gemoeid, maken de betrokken partijen niet bekend. Of de Brits-Nederlandse oliemaatschappij ook plannen heeft om in Nederland vestigingen te verkopen, wil het bedrijf niet meedelen.

Q8 kleurt alle overgenomen locaties in Italië om naar de eigen vlag. De locaties die Vitol overneemt, blijven opereren onder Shell-vlag. Naast de overname van de 870 Australische locaties, neemt Vitol ook een raffinaderij van de oliereus over in de stad Geelong.

Verkopen

Shell kondigde onlangs aan dat het een aantal bedrijfsonderdelen wil verkopen. Dit omdat de winst van het bedrijf is aangetast door tegenvallende resultaten bij de raffinage-activiteiten en bij investeringen in schaliegas in Noord-Amerika. Daarom heeft het bedrijf raffinaderijen verkocht in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en Tsjechië.

Shell geeft aan dat de verkoop van de Italiaanse activiteiten past binnen de strategie om de downstream-tak van het bedrijf te verkleinen. De focus moet daarbij komen te liggen op een kleiner aantal activiteiten en markten, waar de oliemaatschappij het meest succesvol kan opereren.

Tankstations

De nieuwe CEO van Shell Ben van Beurden zei onlangs dat hij verwacht dit jaar en volgend jaar voor ongeveer vijftien miljard dollar aan bedrijfsactiviteiten te verkopen, in zowel upstream als downstream. Dit om het bedrijf efficiënter te maken.

Momenteel zijn er in Nederland meer dan vijfhonderd tankstations met Shell op de luifel. Of er ook plannen zijn om een aantal van die locaties van de hand te doen, wil de oliemaatschappij desgevraagd niet zeggen.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.