Tankstation geeft gratis zonnepaneel bij ‘groene tankpas’

Tankstation-ondernemer Clemens van Hulten wil al zijn fossiele brandstoffen verduurzamen. Hij doet dit door elke klant die bij hem een ’groene’ tankpas aanvraagt een zonnepaneel cadeau te doen. Met dit initiatief maakt Van Hulten, volgens hemzelf, zijn Esso-tankstation klimaatneutraal. ”Als veertig klanten de pas aanvragen en zonnepanelen op hun dak plaatsen, compenseer ik alle schadelijke uitstoot van de liters die ik verkoop”, aldus Van Hulten.

De rekensom die de pomphouder en voorzitter van Bovag Tankstations gebruikt, is als volgt. Het tankstation in Helvoirt verkoopt jaarlijks ongeveer twee miljoen liter benzine, diesel en lpg. De CO2-uitstoot van een dergelijk aantal liters is volgens Van Hulten (links op de foto) net zo hoog als de hoeveelheid uitstoot die met veertig zonnepanelen jaarlijks wordt bespaard. ”En als ik meer liters verkoop, moet ik ook meer zonnepanelen betalen om mijn station klimaatneutraal te mogen noemen.”

Tankpas

Autorijders die mee willen doen aan de actie kunnen bij het Brabantse tankstation een zogeheten EcoLocalFuel-kaart aanvragen. Klanten die over zo’n kaart beschikken en besluiten om op hun dak veertien zonnepanelen te plaatsen, krijgen er eentje vergoed van Van Hulten. Voor het aantal van veertien is gekozen, omdat dit een gebruikelijk aantal is voor particulieren die op hun dak zonnepanelen willen plaatsen. Een paneel kost ongeveer 375 euro.

”Ik vind het belangrijk om mijn bedrijf te verduurzamen”, legt Van Hulten uit. ”Je kunt dan kijken naar de pakweg honderdduizend automobilisten die al duurzaam rijden. Of je kunt besluiten om je te richten op de ongeveer zes miljoen auto’s die op fossiele brandstoffen rijden. Ik heb besloten dat laatste te doen.”

Groen

Dat alle automobilisten die duurzaam willen rijden de overstap naar een ’groenere’ auto al hebben gemaakt, denkt Van Hulten niet. ”Zeker de jongere generatie is heel bewust bezig met het milieu. En kijk eens naar het aantal mensen dat groene stroom gebruikt.” Dat aantal is een stuk hoger dan de hoeveelheid automobilisten die nu al groen rijdt, denkt de ondernemer.

Om het initiatief aantrekkelijker te maken, krijgen klanten extra korting als ze tanken met de EcoLocalFuel-kaart. Naast een vaste korting op de adviesprijs, is de prijs voor de groene benzine- en dieselrijder nóg eens vijf cent per liter lager. Voor wie meer dan duizend liter tankt loopt de korting nog verder op, tot maximaal twaalf cent. Voor de groene lpg-klant geldt een vaste extra aftrek van negen cent.

Korting

De actie is opgezet in samenwerking met de coöperatie Duurzaam Energie Haaren (DEH). Die organisatie maakt zich hard voor verduurzaming van de gemeente Haaren, waar Helvoirt toe behoort. Automobilisten uit de gemeente krijgen daarom voorrang bij de zonnepaneelkorting. ”Als blijkt dat er geen veertig klanten zijn uit deze gemeente, komen automobilisten uit andere gemeenten in aanmerking”, aldus Huub Glas van DEH (rechts op de foto).

Van Hulten geeft aan dat hij graag hulp wil bieden aan andere tankstations die interesse hebben in het overnemen van het concept. Naast deze actie overweegt Van Hulten om op termijn ook een laadpaal voor elektrische voertuigen op zijn terrein te zetten.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tankstation geeft gratis zonnepaneel bij ‘groene tankpas’ | TankPro.nl

Tankstation geeft gratis zonnepaneel bij ‘groene tankpas’

Tankstation-ondernemer Clemens van Hulten wil al zijn fossiele brandstoffen verduurzamen. Hij doet dit door elke klant die bij hem een ’groene’ tankpas aanvraagt een zonnepaneel cadeau te doen. Met dit initiatief maakt Van Hulten, volgens hemzelf, zijn Esso-tankstation klimaatneutraal. ”Als veertig klanten de pas aanvragen en zonnepanelen op hun dak plaatsen, compenseer ik alle schadelijke uitstoot van de liters die ik verkoop”, aldus Van Hulten.

De rekensom die de pomphouder en voorzitter van Bovag Tankstations gebruikt, is als volgt. Het tankstation in Helvoirt verkoopt jaarlijks ongeveer twee miljoen liter benzine, diesel en lpg. De CO2-uitstoot van een dergelijk aantal liters is volgens Van Hulten (links op de foto) net zo hoog als de hoeveelheid uitstoot die met veertig zonnepanelen jaarlijks wordt bespaard. ”En als ik meer liters verkoop, moet ik ook meer zonnepanelen betalen om mijn station klimaatneutraal te mogen noemen.”

Tankpas

Autorijders die mee willen doen aan de actie kunnen bij het Brabantse tankstation een zogeheten EcoLocalFuel-kaart aanvragen. Klanten die over zo’n kaart beschikken en besluiten om op hun dak veertien zonnepanelen te plaatsen, krijgen er eentje vergoed van Van Hulten. Voor het aantal van veertien is gekozen, omdat dit een gebruikelijk aantal is voor particulieren die op hun dak zonnepanelen willen plaatsen. Een paneel kost ongeveer 375 euro.

”Ik vind het belangrijk om mijn bedrijf te verduurzamen”, legt Van Hulten uit. ”Je kunt dan kijken naar de pakweg honderdduizend automobilisten die al duurzaam rijden. Of je kunt besluiten om je te richten op de ongeveer zes miljoen auto’s die op fossiele brandstoffen rijden. Ik heb besloten dat laatste te doen.”

Groen

Dat alle automobilisten die duurzaam willen rijden de overstap naar een ’groenere’ auto al hebben gemaakt, denkt Van Hulten niet. ”Zeker de jongere generatie is heel bewust bezig met het milieu. En kijk eens naar het aantal mensen dat groene stroom gebruikt.” Dat aantal is een stuk hoger dan de hoeveelheid automobilisten die nu al groen rijdt, denkt de ondernemer.

Om het initiatief aantrekkelijker te maken, krijgen klanten extra korting als ze tanken met de EcoLocalFuel-kaart. Naast een vaste korting op de adviesprijs, is de prijs voor de groene benzine- en dieselrijder nóg eens vijf cent per liter lager. Voor wie meer dan duizend liter tankt loopt de korting nog verder op, tot maximaal twaalf cent. Voor de groene lpg-klant geldt een vaste extra aftrek van negen cent.

Korting

De actie is opgezet in samenwerking met de coöperatie Duurzaam Energie Haaren (DEH). Die organisatie maakt zich hard voor verduurzaming van de gemeente Haaren, waar Helvoirt toe behoort. Automobilisten uit de gemeente krijgen daarom voorrang bij de zonnepaneelkorting. ”Als blijkt dat er geen veertig klanten zijn uit deze gemeente, komen automobilisten uit andere gemeenten in aanmerking”, aldus Huub Glas van DEH (rechts op de foto).

Van Hulten geeft aan dat hij graag hulp wil bieden aan andere tankstations die interesse hebben in het overnemen van het concept. Naast deze actie overweegt Van Hulten om op termijn ook een laadpaal voor elektrische voertuigen op zijn terrein te zetten.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.