Premier Rutte: geen snelle evaluatie van accijnsbeleid

Veel automobilisten in de grensstreek blijven de komende maanden in het buitenland tanken. Premier Mark Rutte geeft aan dat een vroegtijdige evaluatie niet aan de orde is en dat momenteel niet wordt gekeken naar andere manieren om de Rijksbegroting op orde te krijgen. Ook minister Henk Kamp van Economische Zaken zegt dat een tegemoetkoming richting pomphouders niet aan de orde is. Hij wil eerst bekijken welke gevolgen de accijnsverhoging precies heeft, net als staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes. De nieuwe bewindsman wil eerst de omzetgegevens van drie maanden hebben, voordat hij een besluit neemt over eventuele beleidswijzigingen.

Premier Rutte houdt vast aan een evaluatie in mei. Hij geeft aan dat het kabinet eerst heel precies in kaart wil brengen wat de gevolgen zijn van de belastingmaatregel. Conclusies trekken op basis van een paar weken vindt hij geen goed idee. Dat de regering momenteel kijkt naar mogelijkheden om de accijnsverhoging op korte termijn terug te draaien en daarvoor een andere maatregel in te voeren, bestrijdt hij.

Verhoging

Eerder zei PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom dat het verhogen van de accijns een onhandige zet was. Volgens hem is het terugdraaien van de belastingverhoging wel mogelijk, maar moet daar een andere maatregel voor in de plaats komen, bijvoorbeeld de motorrijtuigenbelasting.

Ondertussen lijden tankstations in de grensstreek nog steeds pijn. Diverse locaties zijn al gestopt of onbemand geworden. Dat daar de komende maanden nog veel vestigingen bij komen, lijkt zeer waarschijnlijk. Uit cijfers van Bovag en Beta blijkt dat in januari grenspomphouders gemiddeld een kwart van hun diesel- en lpg-afzet zijn kwijtgeraakt.

Tabak

Ook moesten ze twintig procent inleveren op de tabaksomzet. Niet alleen de brandstof is goedkoper in België en Duitsland, ook de prijzen van tabak en levensmiddelen zijn een stuk lager. Per pakje sigaretten kan dat verschil al gauw oplopen tot een euro en per pakje shag nog verder. Ook de alcohol is er goedkoper. Supermarkten, slijterijen en tabaksspeciaalzaken in de grensstreek zijn daarom, net als pomphouders, ook zeer bezorgd over het kabinetsbeleid.

Lees ook: Diederik Samsom: ‘accijnsverhoging was onhandig’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.