Diederik Samsom: ’accijnsverhoging was onhandig’

PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Diederik Samsom vindt de verhoging van de brandstofaccijns onhandig. Wat hem betreft is het wijzigen van het beleid bespreekbaar. Wel moet er dan een andere belasting voor in de plaats komen. Een aantal tankstation-ondernemers wil niet wachten tot Den Haag van koers verandert en heeft het heft in eigen handen genomen. Ze gaan donderdag met tientallen, zo niet honderden, gedupeerde pomphouders naar het Binnenhof om daar te protesteren tegen het belastingbeleid van het kabinet.

Samsom deed de uitspraken in een uitzending van het tv-programma Pauw & Witteman. ”Accijns kun je vervangen door een belasting die aan de grens niet zo’n raar effect heeft,” aldus de fractievoorzitter van de coalitiepartij. Als alternatief voor de accijnsverhogingen op brandstoffen noemde Samsom de motorrijtuigenbelasting.

Wiebes

Vanuit de landelijke politiek komen meer berichten dat accijnsverhogingen onderwerp van gesprek zijn. Volgens anonieme bronnen in Den Haag zou momenteel een onderzoek plaatsvinden naar de mogelijkheid om de accijnsverhogingen terug te draaien. Een bericht dat door de kersverse staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes werd ontkend.

Ondertussen heeft een aantal bezorgde ondernemers een actie op touw gezet. Ze willen met zoveel mogelijk pomphouders naar Den Haag rijden om daar op ludieke wijze aandacht te vragen voor hun problemen. Ook vindt tegelijkertijd overhandiging plaats van een CDA-rapport. Dat rapport biedt een verslag van de reacties die de oppositiepartij heeft ontvangen op het meldpunt dat het vorige maand startte.

Limburg

Initiatiefnemers van de protestactie zijn de Limburgse pomphouders Lisenka van Oppen en Roger Smeets. Zij roepen zoveel mogelijk collega’s op om mee te doen met de actie. Hoe meer deelnemers, hoe sterker het signaal. Aanmelden kan via grensstations@gmail.com.

Ook elders in het land zijn initiatieven voor gedupeerde ondernemers. Zo is er op maandag 3 maart een bijeenkomst in het Zeeuwse Sluis voor winkeliers in de grensstreek. De landelijke ondernemersvereniging ONL is initiatiefnemer van het evenement. Bij het congres worden omzetcijfers gepresenteerd. Ook komt de vereniging met een accijnspetitie. Wiebes is voor de bijeenkomst uitgenodigd, net als leden van de Provinciale Staten in Zeeland. Of Wiebes ook komt, is nog niet bekend.

Evaluatie

Inmiddels hebben gemeenten en provinciale overheden zich gemengd in de accijnsstrijd. De besturen van de twaalf Nederlandse provincies willen dat de regering snel een evaluatie uitvoert van de belastingverhoging van begin dit jaar.  Ook diverse gemeentes hebben hun zorgen geuit.

Tom van Gurp

Lees ook: Kabinet overweegt terugdraaien accijnsverhogingen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.