Wiebes ontkent plan voor ongedaan maken accijnsverhoging

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes spreekt berichten tegen dat het kabinet plannen zou hebben om de accijnsverhoging ongedaan te maken. Hij wil vasthouden aan een evaluatie in mei. Eerdere berichten spreken van een onderzoek in Den Haag om de gevolgen van de belastingmaatregelen te bekijken. Wiebes gaf echter vrijdag na de wekelijkse ministerraad aan dat van een dergelijk onderzoek geen sprake is.

Branchevereniging Bovag noemt de beslissing van Wiebes een gemiste kans. Het kabinet legt zich volgens de belangenclub neer bij het missen van inkomsten en het verder duperen van ondernemers in de grensstreek.

Tabak

Dat pomphouders in de grensstreek in zwaar weer zitten, is inmiddels wel duidelijk. Uit onderzoeken van zowel Bovag als Beta blijkt dat de omzetten van tankstations in de grensstreek fors kelderen, op zowel brandstoffen als tabak en overige shopomzet. Ook andere branches, zoals slijterijen en supermarkten, zijn bezorgd over de gevolgen van de diverse belastingverhogingen van de afgelopen jaren.

Landelijk werd er in totaal zo’n negentig miljoen liter minder brandstof afgezet in januari. Dat betekent volgens Bovag dat er bijna 45 miljoen minder accijnsopbrengsten zijn dan in januari vorig jaar, terwijl het kabinet juist een plus had begroot.

Dijsselbloem

Eerder vandaag berichtte de NOS dat het kabinet serieus onderzoekt of het de accijnsverhoging op brandstof van begin dit jaar moet terugdraaien. Wiebes spreekt dat bericht echter tegen. Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gaf deze week aan nog enkele maanden te willen wachten.

Lees ook: Kabinet overweegt terugdraaien accijnsverhoging

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.