CDA opent meldpunt voor problemen grensstreek

Het CDA heeft een meldpunt geopend waar grenspomphouders hun verhaal kunnen doen. Met het meldpunt wil de partij informatie verzamelen en deze gebruiken om de problematiek opnieuw aan de orde te stellen in de Tweede Kamer. De partij vreest voor verlies van honderden banen en roept dan ook zoveel mogelijk ondernemers op informatie te delen. Ook de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) geeft aan dat de accijnsmaatregelen tot grote problemen leiden.

Door een aantal belastingverhogingen, onder meer begin dit jaar, rijden veel automobilisten en truckers de grens over en gooien daar de tank vol. Daardoor noteren veel tankstationondernemers forse omzetverliezen. In de eerste week van januari daalde bij sommige pomphouders aan de grens de omzet met meer dan dertig, soms zelfs ruim veertig procent ten opzichte van het jaar ervoor

Evaluatie

De pomphouders en de brancheverenigingen luiden de noodklok. Zij willen dat staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) maatregelen neemt en sturen aan op een vroegtijdige evaluatie van de accijnsverhogingen. Weekers is van plan om dat pas in juni of juli te doen. Een eerdere beoordeling van de gevolgen van de belastingmaatregel werd door de kabinetspartijen van de hand gewezen.

De branche wil echter geen half jaar wachten totdat eventuele maatregelen worden genomen. De verwachting is dat veel ondernemers dan al op de fles zijn gegaan of over zijn gegaan op het exploiteren van onbemande locaties. Hetgeen voor veel banenverlies zorgt in de grensregio’s.

Meldpunt

Het meldpunt is niet uitsluitend bedoeld voor pomphouders. Ook slijters, supermarktondernemers, andere winkeliers en consumenten kunnen met hun problemen bij het meldpunt terecht. Naast een verhoging op brandstoffen, is ook de accijns op alcohol omhoog gegaan. Eerder vond al een verhoging plaats van tabaksbelasting en ging de BTW omhoog. Daardoor gaan grensbewoners ook voor andere producten naar het buitenland. Veel organisaties vrezen een kaalslag in de lokale middenstand. Het CDA geeft aan dat gedeelde informatie vertrouwelijk wordt behandeld.

Belangenbehartiger van werkgevers in Brabant en Zeeland, de BZW, spreekt zich ook uit tegen het belastingbeleid van het kabinet. De vereniging geeft aan ”het onbegrijpelijk te vinden dat de overheid opnieuw een accijnsverhoging op brandstof heeft ingevoerd en ziet het als het spreekwoordelijke paard achter de wagen spannen.”

Transportsector

Want niet alleen is het problematisch voor de pomphouders, ook de transportsector krijgt volgens de BZW het zwaar te verduren. De belangenbehartiger ondersteunt het idee van een vervroegde accijnsevaluatie en geeft aan dat het, in samenwerking met moederorganisatie VNO-NCW, de druk verder wil opvoeren.

Begin dit jaar gingen de belastingen op brandstoffen verder omhoog. Niet alleen de accijnzen, maar ook de inflatiecorrectie en de BTW deden een duit in het zakje. Op benzine kwam 1,5 cent bij, dieselbelasting steeg met 4,5 cent en lpg met ruim 9 cent per liter.

Lees ook: Meerderheid parlement tegen snelle evaluatie accijnsbeleid

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.