Meerderheid parlement tegen snelle evaluatie accijnsbeleid

Een snelle evaluatie van de gevolgen van de accijnsverhogingen kon dinsdag niet rekenen op een meerderheid in het parlement. Hoewel de gewraakte belastingmaatregel grote gevolgen blijkt te hebben voor een aantal pomphouders in de grensstreek, willen de kabinetspartijen tot de zomer wachten met een evaluatie. Tot ontsteltenis van ondernemers en brancheverenigingen. Wel komt binnen enkele weken een spoeddebat in de Tweede Kamer, op aanvraag van de SP.

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) beloofde vorig jaar om de gevolgen van de belastingmaatregel voor de zomervakantie van 2014 te evalueren. Nu blijkt dat de gevolgen desastreus zijn voor een aantal ondernemers was er hoop vanuit de branche dat een evaluatie op korte termijn al kon plaatsvinden

Brandstoftoerisme

Een voorstel hiertoe van oppositiepartij SP kreeg echter geen meerderheid in de Tweede Kamer. Kabinetspartijen PvdA en VVD hielden de boot af. Eerder stelden oppositiepartijen PVV en CDA al vragen aan Weekers over het brandstoftoerisme. Dat sorteerde tot nu toe weinig effect.

Begin dit jaar zijn de accijnzen op brandstoffen omhoog gegaan. Op een liter benzine kwam ongeveer anderhalve cent bij terwijl op diesel de heffing met meer dan vier cent omhoog ging. De stijging van de lpg-accijns was het sterkst met ruim negen cent per liter. Het prijsverschil met de buurlanden steeg daardoor nog verder.

Omzetten

Pomphouders ondervinden daar problemen van. Uit cijfers over de eerste week van januari blijkt al dat omzetten kelderen met tientallen procenten. Een ondernemer uit Oost-Groningen noteerde een daling van de brandstofverkoop van 38 procent ten opzichte van de eerste week van 2013.

Bij een Brabantse pomphouder daalde de brandstofomzet zelfs tot bijna 42 procent. In Limburg kelderde de omzet van tabak, waar ook stevige prijsverschillen zijn, met ruim 40 procent. Dat blijkt uit cijfers van Bovag. Ook Beta noteert fors dalende omzetcijfers bij veel ondernemers.

Werkgelegenheid

Brancheverenigingen Beta en Bovag geven aan dat een snelle evaluatie van de belastingmaatregel noodzakelijk is. Zij vinden dat wachten tot de zomervakantie veel te laat is. Veel tankstationhouders zijn dan al kopje onder gegaan of onbemand geworden, met alle gevolgen van dien voor bijvoorbeeld de werkgelegenheid. Beide verenigingen blijven dan ook de gevolgen van de accijnsverhoging monitoren en delen de informatie met de landelijke politiek.

Daarnaast wil Beta compensatie voor de gedupeerde pomphouders. Per bedrijf vraagt de belangenclub om een ton schadevergoeding. Weekers geeft aan dat een dergelijke compensatiemaatregel in strijd is met Europese wetgeving. Daar is Beta het niet mee eens en de branchevereniging overweegt een rechtszaak om alsnog haar gelijk te krijgen

Tom van Gurp

Lees ook: Kamervragen PVV over problemen grenspomphouders

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.