Run op elektrische auto’s in laatste maanden van 2013

Het aantal verkochte elektrische auto’s is het afgelopen jaar fiks gestegen. Uit cijfers van Bovag en Rai Vereniging blijkt dat tot 17 december meer dan zestienduizend EV’s zijn verkocht. Dat is ruim driemaal zoveel als het vorige jaar. Vooral in de laatste maanden neemt het aantal verkopen explosief toe.

De verkoopstijging wordt met name veroorzaakt door een fiscale wetswijziging per 1 januari. Na die datum moet voor elektrische auto’s een bijtelling worden gehanteerd van 4 procent. Voor hybride auto’s geldt vanaf dat moment een percentage van 7. Auto’s die voor de jaarwisseling zijn verkocht hebben geen bijtelling en krijgen die de komende vijf jaar ook niet.

Elektrisch

Volgens branchevereniging Bovag komt de totale verkoop over het afgelopen jaar uit op ongeveer achttienduizend stuks. Dat betekent dat een op de twintig nieuw verkochte auto’s een elektrisch of hybride voertuig is. Dat was in 2012 nog maar een op de honderd. In dat jaar werden er ruim vijfduizend verkocht.

Populaire modellen zijn de Mitsubishi Outlander, de Volvo V60 en de plug-in-versie van de Toyota Prius. Mitsubishi geeft aan dat er zoveel interesse is voor de Outlander dat de autofabrikant de aanvragen niet aan kan. Bovendien zijn zo’n tweeduizend voertuigen te laat klaar door problemen met de accu.

Oplaadpunt

Het aantal oplaadpunten voor elektrische auto’s neemt echter minder hard toe dan het aantal verkochte elektrische voertuigen. Daarom verwacht stichting E-laad dat er op termijn files kunnen ontstaan bij de laadpunten. E-laad is een organisatie die laadpalen plaatst en onderhoudt. Omdat niet de landelijke overheid maar de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de plaatsing van laadpalen ontstaan grote regionale verschillen en kan in sommige regio’s een tekort ontstaan, is de redenering.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.