Ballast Nedam bouwt groengasstation voor gemeente Zuidhorn

Bouwbedrijf Ballast Nedam heeft een groengasinstallatie opgeleverd voor gemeente Zuidhorn. De plaatselijke overheid wil gebruik maken van duurzamer vervoer en koos voor een zogeheten Mini Fastfill-tankinstallatie. Daarmee kan een kleine vloot voertuigen op eigen terrein snel worden bevoorraad.

In Zuidhorn is geen openbaar tankstation voor groengas. Daarom besloot de gemeente een eigen vulinstallatie te laten plaatsen. Om dit te realiseren werkt de gemeente samen met Ballast Nedam, dat zich richt op de nichemarkt van alternatieve brandstoffen. Zuidhorn wil met acht voertuigen gebruik maken van het groengasvulpunt.

Afval

Groengas is biogas dat door bewerking dezelfde eigenschappen en kwaliteit heeft als aardgas. Biogas wordt geproduceerd uit onder meer slib, afval van stortplaatsen, tuinafval, groente- en fruitresten en dierlijke restproducten zoals koeienmest. Het uit biogas geproduceerde groengas is hiermee een duurzaam alternatief voor aardgas.

Daarnaast stoot een auto op groengas zelfs 95 procent minder stikstofoxide (NOx) uit dan een voertuig op diesel. Ook is geen sprake van andere schadelijke stoffen, zoals roet en fijnstof.

Duurzaam

Ballast Nedam investeert in openbare netwerken van tankstations voor schonere en duurzame brandstoffen en in de realisatie, beheer, exploitatie en onderhoud van deze locaties. De bouwer is niet alleen actief in de groengassector, maar investeert ook in het beschikbaar maken van CNG (compressed natural gas), LNG (liquefied natural gas) en waterstof.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.