CNG Net-tankstation in Heemstede geopend

Wethouder duurzaamheid van de gemeente Heemstede, Jur Botter, opende donderdag een nieuw CNG Net-tankstation in Heemstede. Dit nieuwe tankstation bevindt zich op het terrein van Esso aan Cruquiusweg 1 in Heemstede waar men compressed natural gas (CNG) kan tanken; een schone en voordelige brandstof.

Botter opende officieel het CNG Net-tankstation door een auto te tanken van de gemeente zelf. De gemeente maakte een bewuste keuze om met CNG-voertuigen het vervoer schoon en duurzaam uit te voeren. Op dit moment heeft het vijf voertuigen rijden op de duurzame brandstof. Naast de economische voordelen zorgt het rijden op CNG voor een verbetering van de lokale luchtkwaliteit en dringt het de uitstoot van CO2 enorm terug.

Afleverzuilen

Na de realisatie van CNG Net-tankstations in onder andere Schiphol, Haarlem, Purmerend, Zwaag en Velsen-Zuid is dit het zestiende CNG-tankstation in de provincie Noord-Holland. De ligging van het tankstation in Heemstede is ideaal en gemakkelijk te bereiken vanaf de provinciale weg (N201). Er zijn op het station maar liefst twee afleverzuilen gerealiseerd waar 24 uur per dag en 7 dagen in de week CNG kan worden getankt. Het tankstation accepteert gangbare betaalpassen zoals Pin, Maestro, Multi Tank Card, Travelcard en Visa.

De wethouder is blij met de komst van het CNG Net-tankstation. “Het tankstation dat we hebben geopend is een mooie aanvulling op de reeds bestaande oplaadpalen voor het elektrisch opladen. Op deze manier hebben we meerdere mogelijkheden om duurzaam te rijden. Het past heel goed in het beleid van de gemeente waarin we steeds meer duurzame activiteiten in ons groene dorp realiseren, waaronder het duurzaam bouwloket en de zonnepanelen.“

Voordelen

Rijden op CNG biedt grote voordelen. CNG tanken is 40% voordeliger dan diesel en zorgt ervoor dat de gebruiker schoon en verantwoord mobiel blijft zoals hij dat is gewend; in de auto. Een auto die op CNG rijdt, stoot namelijk 20 % minder CO2 uit en zelfs 95 % minder stikstofoxide (NOx). Daarnaast zijn andere schadelijke stoffen zoals roet en fijnstof verleden tijd.

CNG Net is de grootste leverancier van groengas aan het wegverkeer in Nederland. De komende jaren zal het bedrijf volledig overgaan op het leveren van groengas. Groengas ontstaat bij vergisting van groente-, fruit- en tuinafval, slib en mest. Groengas is dus een produceerbaar gas dat duurzaam wordt geproduceerd uit reststromen die al eerder CO2 uit de lucht hebben opgenomen.

Groengas

Rijden op groengas is dan ook nagenoeg klimaatneutraal. Het geproduceerde groengas wordt direct in het aardgasnetwerk geïnjecteerd zodat het beschikbaar komt op tankstation van CNG Net. Transport over de weg is dan ook niet nodig. Het bedrijf maakt gebruik van het uitgebreide en bestaande aardgasnetwerk in Nederland. De tankstations die CNG Net vandaag bouwt, zijn de groengas tankstations van morgen. Aanpassingen aan de tankstations zijn niet nodig. Niet voor niets wordt groengas daarom als de meest duurzame brandstof voor de komende jaren gezien.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.