volvo, lng, vrachtwagen, tank

GDF Suez wil vijftien LNG-stations in Nederland

Energiebedrijf GDF Suez wil in Nederland vijftien LNG-stations openen. De eerste daarvan is maandag geopend, in het Gelderse Duiven. Het Franse concern ziet LNG, ook wel vloeibaar aardgas genoemd, als een brandstof van de toekomst. Dit omdat het een stuk schoner, stiller en goedkoper is dan veel andere brandstoffen.

LNG staat voor Liquefied Natural Gas en is vooral bedoeld voor vrachtauto’s en scheepvaart. GDF Suez gaat de stations exploiteren onder de vlag van LNG Solutions en wil op termijn naar een landelijk dekkend netwerk van vulpunten. Enkele bedrijven uit de regio Duiven, waaronder transporteurs Sita, Middelkoop en Rotra, hebben besloten om hun voertuigen te laten rijden op de duurzame brandstof.

Fijnstof

De transportsector kan een flinke bijdrage leveren aan verbetering van de luchtkwaliteit, denkt het Franse bedrijf. Motoren die LNG als brandstof gebruiken, leveren milieuwinst op en produceren veel minder geluid. Ook is de brandstof goedkoper. Het gebruik van een LNG-vrachtwagen zorgt voor 95% minder fijnstof dan het gebruik van een dieselvrachtwagen. Onder meer de provincie Gelderland en gemeente Duiven stimuleren het gebruik van LNG als één van de middelen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

LNG Solutions is een joint venture tussen Cofely GDF Suez en GDF Suez Energie Nederland. Als dochter van de GDF Suez Groep, maakt de joint venture gebruik van de sterke LNG-positie van het Franse bedrijf op de wereldmarkt. Het bedrijf wil een totaaloplossingen bieden voor de transportsector om over te stappen naar vloeibaar aardgas; van het adviseren en begeleiden van de overstap tot het veilig leveren van de duurzame brandstof.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “GDF Suez wil vijftien LNG-stations in Nederland”

Wim Boverhof|07.11.13|14:54

Volgens mij was de eerste in Zwolle. Bij de Hessenpoort van Salland Olie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.