Duitsland

Bovag: ‘accijnsverhogingen kosten meer dan ze opleveren’

De geplande accijnsverhogingen op brandstof kosten de overheid meer dan het ze oplevert. Dat schrijven diverse brancheverenigingen, waaronder Bovag, woensdag in een brief aan zowel de Eerste als de Tweede Kamer. In de brief pleit Bovag voor het schrappen van de belastingmaatregel. Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland ondersteunen het initiatief, net als verladersorganisatie Evo en Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Volgens de vijf organisaties brengt het kabinet schade toe aan het bedrijfsleven. Alleen al met de verhoging van de dieselaccijns krijgt het Nederlandse bedrijfsleven een lastenverzwaring te verwerken van 230 miljoen euro. Bovendien komen pomphouders in de grensstreek nog verder in de knel. De prijsverschillen met België en Duitsland worden alleen maar groter, wat Nederlandse automobilisten en transportbedrijven de grens over jaagt.

Schatkist

Ook is de verhoging schadelijk voor de overheid zelf. Het levert de schatkist namelijk minder op dan het kabinet denkt. De accijnsinkomsten worden een stuk lager doordat veel Nederlanders over de grens tankenen daar accijns en BTW betalen. Niet alleen voor brandstof, maar ook voor ter plekke gekochte tabak en voedingsmiddelen.

Eerder becijferde Ecorys, in opdracht van Bovag en Nove, dat de inkomsten in 2014 minder dan de helft zijn van het in de Rijksbegroting opgenomen bedrag. En dat heeft uitsluitend betrekking op inkomsten van brandstofaccijns. Gemiste opbrengsten van andere in het buitenland gekochte producten zijn daarin niet meegenomen.

Diesel

De overheid wil de accijnzen op diesel en lpg verhogen met respectievelijk 3 en 7 cent begin volgend jaar. Daar komen nog inflatiecorrectie en BTW bovenop (ook voor benzine). Door de verhoging wordt het prijsverschil met de omringende landen nog groter. Een doorn in het oog van de branche. Nu al kunnen veel ondernemers in de grensregio met moeite hun kop boven water houden. Zo’n 800 bedrijven in de grensstreek hebben last van de prijsverschillen. Vele dreigen ten onder te gaan in het prijsgeweld waardoor honderden, misschien wel duizenden banen op de tocht komen te staan.

De grenspomphouders hadden een tijd lang de hoop dat de accijnsverhoging van tafel zou gaan. Belangenverenigingen Beta, Bovag en Nove waren hierover met politiek Den Haag in conclaaf. Echter, vorige week besloot het kabinet om de accijnzen toch aan te passen en kreeg daarbij genoeg steun van oppositiepartijen. Desondanks willen de brancheverenigingen het er niet bij laten zitten en hopen ze dat Den Haag alsnog terugkomt op het besluit.

Tom van Gurp

Lees ook: Accijns op brandstof gaat toch omhoog

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Bovag: ‘accijnsverhogingen kosten meer dan ze opleveren’”

rudie & ilse reijmer|24.10.13|17:06

De hele grensstrook is al zo breed geworden,tot na utrecht.Er worden zelfs busreizen georganiseerd om inkopen te doen bij de buurlanden! EEN EUROPA? Wat houdt dit in??
de duitsers lachen zich zelf kapot,laat die Hollanders maar komen!
Krijg nou eens de duitsers naar Nederland om inkopen te doen,
dit heeft ZEKER een goede uitwerking!!
Maar er wordt allen maar gepraat enz.maar hoe krijg je nu ECHT de aandacht van de regering? Help

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bovag: ‘accijnsverhogingen kosten meer dan ze opleveren’ | TankPro.nl
Duitsland

Bovag: ‘accijnsverhogingen kosten meer dan ze opleveren’

De geplande accijnsverhogingen op brandstof kosten de overheid meer dan het ze oplevert. Dat schrijven diverse brancheverenigingen, waaronder Bovag, woensdag in een brief aan zowel de Eerste als de Tweede Kamer. In de brief pleit Bovag voor het schrappen van de belastingmaatregel. Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland ondersteunen het initiatief, net als verladersorganisatie Evo en Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Volgens de vijf organisaties brengt het kabinet schade toe aan het bedrijfsleven. Alleen al met de verhoging van de dieselaccijns krijgt het Nederlandse bedrijfsleven een lastenverzwaring te verwerken van 230 miljoen euro. Bovendien komen pomphouders in de grensstreek nog verder in de knel. De prijsverschillen met België en Duitsland worden alleen maar groter, wat Nederlandse automobilisten en transportbedrijven de grens over jaagt.

Schatkist

Ook is de verhoging schadelijk voor de overheid zelf. Het levert de schatkist namelijk minder op dan het kabinet denkt. De accijnsinkomsten worden een stuk lager doordat veel Nederlanders over de grens tankenen daar accijns en BTW betalen. Niet alleen voor brandstof, maar ook voor ter plekke gekochte tabak en voedingsmiddelen.

Eerder becijferde Ecorys, in opdracht van Bovag en Nove, dat de inkomsten in 2014 minder dan de helft zijn van het in de Rijksbegroting opgenomen bedrag. En dat heeft uitsluitend betrekking op inkomsten van brandstofaccijns. Gemiste opbrengsten van andere in het buitenland gekochte producten zijn daarin niet meegenomen.

Diesel

De overheid wil de accijnzen op diesel en lpg verhogen met respectievelijk 3 en 7 cent begin volgend jaar. Daar komen nog inflatiecorrectie en BTW bovenop (ook voor benzine). Door de verhoging wordt het prijsverschil met de omringende landen nog groter. Een doorn in het oog van de branche. Nu al kunnen veel ondernemers in de grensregio met moeite hun kop boven water houden. Zo’n 800 bedrijven in de grensstreek hebben last van de prijsverschillen. Vele dreigen ten onder te gaan in het prijsgeweld waardoor honderden, misschien wel duizenden banen op de tocht komen te staan.

De grenspomphouders hadden een tijd lang de hoop dat de accijnsverhoging van tafel zou gaan. Belangenverenigingen Beta, Bovag en Nove waren hierover met politiek Den Haag in conclaaf. Echter, vorige week besloot het kabinet om de accijnzen toch aan te passen en kreeg daarbij genoeg steun van oppositiepartijen. Desondanks willen de brancheverenigingen het er niet bij laten zitten en hopen ze dat Den Haag alsnog terugkomt op het besluit.

Tom van Gurp

Lees ook: Accijns op brandstof gaat toch omhoog

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Bovag: ‘accijnsverhogingen kosten meer dan ze opleveren’”

rudie & ilse reijmer|24.10.13|17:06

De hele grensstrook is al zo breed geworden,tot na utrecht.Er worden zelfs busreizen georganiseerd om inkopen te doen bij de buurlanden! EEN EUROPA? Wat houdt dit in??
de duitsers lachen zich zelf kapot,laat die Hollanders maar komen!
Krijg nou eens de duitsers naar Nederland om inkopen te doen,
dit heeft ZEKER een goede uitwerking!!
Maar er wordt allen maar gepraat enz.maar hoe krijg je nu ECHT de aandacht van de regering? Help

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.