Transportbranche: ‘Fikse toename van dieseldiefstal’

NLD-20040503-PIJNACKER: Een op heterdaad betrapte winkeldief wordt in de boeien geslagen. ANPFOTO KOEN SUYK/MODEL RELEASED

Het aantal diefstallen van diesel uit vrachtwagens neemt sterk toe. Wekelijks, misschien zelfs dagelijks, wordt voor duizenden euro’s aan brandstof gestolen. Dat meldt Transport en Logistiek Nederland (TLN), belangenorganisatie voor transporteurs. Exacte cijfers ontbreken, maar TLN krijgt vanuit de branche veel signalen dat het om een steeds groter wordend probleem gaat.

De dieven slaan hun slag vaak met behulp van een slang waarmee ze de tank leeg zuigen, nadat ze eerst de tankdop hebben geforceerd. Desnoods boren ze een gat in de tank om op die manier de brandstof te stelen. Op één nacht worden vaak verschillende vrachtwagens leeggehaald. “En er is niet alleen brandstofschade. Ook moet je vaak een nieuwe tank aanschaffen en ben je geld kwijt voor het schoonmaken. Want er wordt bij het stelen diesel gelekt op de grond”, aldus woordvoerder Floris Liebrand van TLN. “Het zijn kosten op kosten op kosten.”

Bendes

TLN vermoedt dat het gaat om professionele bendes uit binnen- en buitenland. “Je ziet vaak dat het niet gaat om eenmalige acties, maar dat het steeds terugkeert. Bijvoorbeeld de ene nacht in Groningen en de andere nacht in Maastricht”, licht Liebrand toe. “Ook van de politie horen we dat het gaat om georganiseerde bendes.”

Zowel TLN als de politie heeft geen cijfers over het werkelijke aantal dieseldiefstallen, mede omdat de aangiftebereidheid in de sector laag is. “Aangifte doen is een tijdrovende klus. Bovendien leeft bij veel transporteurs het idee dat met de aangifte niet veel wordt gedaan”, vertelt Liebrand. Hij raadt toch aan altijd aangifte te doen. “Daardoor krijgt de politie meer inzicht in de grootte van het probleem en gaan ze er meer aandacht aan besteden.” Ook adviseert de brancheorganisatie om het de dieven zo moeilijk mogelijk te maken. “Zorg dat je hekken om je terrein hebt staan, dat er verlichting is en dat je camera’s installeert.”

Alarmsysteem

Het bedrijf Cotraco meent een oplossing te hebben. Zij hebben een systeem ontwikkeld waarbij een vlotter in de tank wordt geplaatst, als deze nog niet aanwezig is. Zodra de vlotter begint te zakken, geeft het systeem een signaal af naar het bijbehorende alarmsysteem. Dit kan een sirene zijn die gaat loeien, een lichtinstallatie die aanspringt of een sms’je dat de eigenaar van het voertuig ontvangt. Daarmee hoopt het bedrijf brandstofdieven af te schrikken.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Transportbranche: ‘Fikse toename van dieseldiefstal’”

John Gruijthuijsen|15.10.13|17:46

Is logisch dat Nederland nu weer overspoelt word door diesel diefstal.
Door onze softe straffen is Nederland een luilekkerland voor criminelen.
Diesel gestolen, taakstrafje en klaar…………..

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.